Oorsprongscertificaat nu online verkrijgbaar

Print
Bedrijven die een oorsprongscertificaat nodig hebben als ze goederen wensen te exporteren, kunnen dat voortaan online aanvragen op www.digichambers.be. Daardoor moet het niet langer meer worden aangevraagd en opgehaald bij de lokale zetel van de Kamer van Koophandel.

Het oorsprongscertificaat is voor nodig voor export naar het Midden-Oosten, Rusland en andere landen uit de voormalige Sovjet-Unie. In 2008 werden meer dan 220.000 van dergelijke certificaten afgeleverd aan de Belgische exportbedrijven.

Tot nog toe was dit een volledig papieren procedure waarbij de bedrijven of hun koeriers zich fysiek bij een Kamer van Koophandel moesten aanbieden met documenten en bewijsstukken die dan werden geverifieerd en werden afgestempel.

Met deze praktijk wordt nu komaf gemaakt: bedrijven kunnen de hele procedure digitaal doorlopen en hoeven zich niet meer te verplaatsen.

Volgens een studie van Deloitte kan de besparing voor een onderneming oplopen tot 50 euro per oorsprongscertificaat, wat dus een totale besparing van 10 miljoen euro kan opleveren voor de Belgische exportbedrijven.

Met deze toepassing zit België in het koppeloton van de digitale afgifte van oorsprongscertificaten. Enkel Nederland en het Verenigd Koninkrijk hebben vergelijkbare systemen. (jvg)