Edegemse jongeren ondersteunen jongerenwerking San Jeronimo

Edegemse jongeren ondersteunen jongerenwerking San Jeronimo

Edegemse jongeren ondersteunen jongerenwerking San Jeronimo

Print
Edegem - Eén van de vele troeven van Edegem is haar jeugdwerking: in onze gemeente vinden we o.m. twee jeugdhuizen, scouts, de jeugdraad en Chico Latino. Deze laatste zette een samenwerking op tussen Vlaamse en Peruaanse onderwijzers en pedagogen om aangepast leermateriaal te ontwikkelen.

Kennis en nuttige ervaring uit beide landen worden bij elkaar gebracht op evenwaardige basis. Nu wil Edegem hier een jongerengroep oprichten om samen na te denken hoe ze in San Jeronimo, een gemeente in Cusco, de jongeren kunnen motiveren zodat de Peruaanse jeugd ook daar een jeugdraad kan stichten.

Zusterband

Edegem heeft namelijk een speciale band met Peru: ze heeft een zusterband met San Jeronimo. "In 2003 keurde de Edegemse gemeenteraad het samenwerkingsverband tussen San Jeronimo en Edegem goed." vertelt Bart Breugelmans, schepen van jeugd, gezin en feestelijkheden. "Een zusterband is een procesmatige samenwerking tussen de collega's van Edegem en San Jeronimo, met als eerste vereisten communicatie, dialoog en wederzijdse waardering."

Edegem heeft San Jeronimo als gemeente gekozen, omdat ze wel wat raakpunten met elkaar hebben. "We hebben allebei ongeveer hetzelfde aantal inwoners." legt Bart Breugelmans uit. "Ook op het gebied van brandveiligheid hebben we een raakpunt: beide gemeentes beschikken over een brandweerkorps met vrijwillige leden. Ook op het vlak van milieu wisselen we ideeën uit omtrent recyclage, watervoorzieningen, riolering."
Nu blijkt dat San Jeronimo vragende partij is om daar een jeugdwerking te organiseren. Want dat kennen ze nauwelijks of niet in Peru.

Jongerengroep Edegem

Liesbeth en Ayla zijn de drijvende krachten om aan de Edegemse jongeren activiteiten aan te bieden omtrent Peru. Beide meisjes zijn al in San Jeronimo geweest en hebben daar meegewerkt aan verschillende projecten. Afgelopen zaterdag stond de eerste activiteit op de agenda voor de jongerengroep. Tien nieuwsgierige en enthousiaste jongeren kwamen naar de refter van de Vesalius School in Edegem.

De jongeren zullen elke maand één maal bijeen komen om na te denken hoe ze de jeugd uit San Jeronimo kunnen stimuleren om ook aan jeugdwerking te doen. In San Jeronimo heerst er een grote discrepantie tussen de stadsjongeren en jongeren uit de bergdorpen. Die laatste worden overal buitengesloten. Bedoeling is om daar een jeugdraad op te richten voor elke jongere.

Verder biedt de jongerengroep in Edegem de jeugd de kans om de Peruaanse cultuur wat beter te leren kennen: zo zullen ze in de toekomst debatten voeren, Spaans leren, uitstapjes maken naar Latino buurten in Antwerpen of Brussel en later misschien zelfs op uitwisseling gaan in Peru. Ook zal de jongerengroep op één van de volgende bijeenkomsten nadenken over een gepaste naam voor hun groep. "We willen benadrukken dat we geen hulporganisatie zijn." vertelt Liesbeth. "Wij zijn niet meer superieur dan zij. Bedoeling is dat we van elkaar leren en ideeën uitwisselen."

Iedereen die jong van geest is en interesse heeft in Peru kan op 21 februari 2009 om 18 uur kennis maken met de jongerengroep Edegem. De activiteit voor die avond is Peruaans koken en gaat door in de Vesalius school in de Kontichstraat. Voor meer info kan je mailen naar tinevlae@edegem.be.

Auteur: Ellis Van Brussel

Dit artikel werd geschreven door een burgerjournalist. Wilt u meer informatie over ons project burgerjournalistiek of hebt u zin om zelf artikels te schrijven voor gva.be? Mail ons dan!

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio