Op zoek naar de 'echte' Guy Van Sande

Op zoek naar de 'echte' Guy Van Sande

Op zoek naar de 'echte' Guy Van Sande

Print
Edegem - "De mens is altijd op zoek. Zoniet verval je in klein burgerlijkheid." beweert Guy Van Sande, die op 30 januari 2009 de aftrap geeft van zijn "zoeken naar Bob" in theater Cartouche te Edegem.

Verwondering terug oproepen

"Het is belangrijker om te blijven zoeken, om blijven vragen te stellen dan het vinden van antwoorden," vertelt Van Sande. "Als je op zoek gaat naar de sleutel van het mysterie, kan je lang blijven zoeken, want het mysterie heeft geen deuren. Kunstenaars confronteren mensen met hun vragen, hun angsten en hun zoektocht." Van Sande noemt zijn voorstelling dan ook 'verwonderend essentieel'. "Poëzie is verwondering," legt hij uit.

"Verwondering is een eigenschap van kinderen en verlies je als je ouder wordt. Maar ja, in een lelijk land als België is het moeilijk om nog verwonderd te raken. Hoeveel mensen kijken naar de zonsondergang als ze in de file staan? Zo gaat de echte wereld aan velen voorbij. We kunnen de verwondering terug oproepen door wakker te blijven en steeds op zoek te gaan."

Guy Van Sande wil ons wakker houden met zijn "zoeken naar Bob", wat een metafoor is voor de mens in het algemeen. "Hoewel iedere mens uniek is, zijn we ook gelijk." zegt Van Sande. "Wij kennen allemaal de fundamentele gevoelens van verlangen, liefde en dood. Niets menselijks is ons vreemd. Het is dan ook een heel persoonlijk stuk geworden, dat ik zelf gemaakt heb. Als je echt goed luistert, doorheen de tekst, zal je misschien de echte Guy Van Sande leren kennen," vertelt hij mysterieus.

Ritmische voorstelling

Doorheen zijn zoektocht dwaalt Van Sande doorheen het oeuvre van Bob Dylan, niet toevallig zo blijkt: "Dylan is de grootste dichter in de wereldcultuur. Zijn teksten zitten vol met zoektochten en vragen."

Guy Van Sande zal liedjes zingen van Bob Dylan, die door Bindervoet en Henkes vertaald zijn in het Nederlands. Van Sande wordt tijdens de voorstelling bijgestaan door muzikant Wim Van Deuren. "Het wordt een ritmische voorstelling, met afwisselend ontroerende teksten en grappige anekdotes," zegt hij.

Van Sande gebruikt in "Zoeken naar Bob" teksten van o.a. Pessoa en Beckett, maar zal ook een leuke ervaring van Jo Leemans met ons delen. "De voorstelling is voor iedereen die zichzelf in de spiegel durft aankijken." vertelt Guy Van Sande. "Het helpt natuurlijk wel als je wat voorbereid bent, maar voor de voorstelling begint, krijgt het publiek een enveloppe met teksten erin. Het zijn misschien moeilijke gedichten en muziek, maar het wordt allemaal zeer vertederd gebracht."

Schoolvoorstellingen

Van Sande zal "Zoeken naar Bob" zes maal in theater Cartouche in Edegem spelen en trekt in het najaar met de voorstelling naar culturele centra. Nadien zal hij een single opnemen van twee nummers uit de voorstelling. Ook wil Guy Van Sande met "Zoeken naar Bob" naar scholen trekken. "Ik wil dan eerst wat achtergrondinfo geven over de teksten en muziek en dan een stuk van mijn voorstelling in de klas brengen. Helaas is er nog niet veel reactie gekomen uit het onderwijs op dit initiatief."

Wie graag een avondje vol verwondering wil beleven, kan online tickets reserveren via www.theatercartouche.be of www.onti.be of op het nummer 070/22.33.30.

Auteur: Ellis Van Brussel

Dit artikel werd geschreven door een burgerjournalist. Wilt u meer informatie over ons project burgerjournalistiek of hebt u zin om zelf artikels te schrijven voor gva.be? Mail ons dan!

MEEST RECENT

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio