Politie Antwerpen zendt agenten uit bij manifestaties

Politie Antwerpen zendt agenten uit bij manifestaties

Politie Antwerpen zendt agenten uit bij manifestaties

Antwerpen - De lokale politie Antwerpen neemt voortaan alle ordediensten bij risicovolle betogingen of manifestaties in het hele arrondissement Antwerpen op zich. In ruil helpen de tien andere politiezones bij grote evenementen in de metropool.

Bij betogingen of evenementen in het arrondissement Antwerpen worden de ordediensten momenteel samengesteld volgens concentrische cirkels. “Eerst zorgt de politiezone in kwestie voor manschappen, daarna de collega’s van andere zones, dan wordt buiten het arrondissement gezocht en vervolgens in de rest van het land”, verduidelijkt Paul Neefs, directeur-coördinator van de federale politie Antwerpen. “Dat verandert nu in ons arrondissement. De korpschefs van de elf politiezones zetten het licht vrijdag op groen.”

“Voortaan doet de lokale politie Antwerpen alle ordediensten bij risicovolle betogingen of manifestaties in het hele arrondissement.” De voordelen zijn talrijk. “De kwaliteit verhoogt, want Antwerpen is op dat vlak het grootste en het best uitgeruste en getrainde korps. De andere zones hoeven bijgevolg niet meer te investeren in materiaal en opleidingen voor ordediensten. Ook de communicatie ter plaatse gaat erop vooruit. En vooral ook: bij niet-verwachte rampen is een ordedienst veel sneller dan nu opgezet én ter plaatse.”

Lokale korpschef en burgemeester behouden wel steeds de leiding over een ordedienst. Het is ook niet zo dat de tien kleinere politiezones alleen maar ontvangen binnen dit kersverse protocol. “Nee, in ruil steken zij een handje toe bij ordediensten met weinig of geen risico in de stad Antwerpen. Zo moeten bij de Antwerp Marathon of de Ten Miles bijvoorbeeld op zo’n honderd kruispunten politiemensen staan. Dat is voor die andere zones ook perfect planbaar”, vindt Paul Neefs.

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio