Misdadig vandalisme op luchthaven Deurne

Misdadig vandalisme op luchthaven Deurne

Misdadig vandalisme op luchthaven Deurne

borsbeek - Vandalen hebben de naderingslichten, die een vliegtuig moeten begeleiden naar de landingsbaan van Deurne, al meermaals vernield. Eerst schoten ze de lampen die hoog op een pyloon staan kapot. Daarna knipten ze de elektrische voedingskabels door. En nu zijn zeven van de elf pylonen vernield. “Misdadig “, vinden ze op de luchthaven.

“Vanaf 620 meter voor de drempel van de landingsbaan staan lichten in het verlengde van de baan”, legt luchthavencommandant Wim Verbist uit.

Kruis

“Dwars op die as, in het Fort III van Borsbeek, staan elf lichten die de piloot exact zeggen waar hij de landing moet inzetten. Die elf lichten vormen een kruis dat een zeer belangrijke hulp is om te landen bij nacht of slecht weer.”

Gelukkig zijn er nog het Instrumenteel Landings Systeem (ILS) en de ‘papi’-lampen die op het luchthaventerrein staan. Het ene systeem geeft met een signaal de landingshoek van het vliegtuig aan, het andere doet dat visueel.

Misdaad

“Dit is geen vandalisme. Wie dit soort van daden tot vier keer toe herhaalt (beschieten, doorknippen van elektriciteit, één paal omleggen en later zeven, red.) is misdadig. Bovendien is vorige week een slot uit een van de poorten van de luchthaven gehaald. Om ons te laten weten dat ze ook in de luchthaven zelf kunnen binnendringen?”

Wim Verbist diende twee keer klacht in bij de politie Minos. “We willen ook met de gemeenten rond de luchthaven gaan spreken”, zegt hij nog.

Schade

Op het kabinet van minister van Openbare Werken Hilde Crevits (CD&V): “Er is behoorlijke schade aangericht. De politie heeft processen- verbaal opgemaakt en het dossier is ingeleid bij de verzekering. We overwegen nu stappen om dit soort zaken te voorkomen en denken aan een omheining rond de installatie.”

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio