Archeologen ontdekken vondsten uit ijzertijd

Hoogstraten - In de Beemden in Minderhout (Hoogstraten) komt een nieuwe verkaveling. Archeologen ontdekten er echter sporen van wat mogelijk de eerste boerderijen waren in Minderhout.

Op het terrein waarop de archeologische sporen gevonden werden, komt een verkaveling van met 22 loten voor halfopen en open bebouwing en een centrale weg. Omdat in het verleden in de omgeving al scherven gevonden werden, adviseerde het ­Agentschap Ruimtelijke Ordening Vlaanderen de verkavelaar voorafgaand archeologisch onderzoek.

“Het vooronderzoek in november leverde enkele paalsporen op uit de ijzertijd en een grafcirkel uit de bronstijd (3000 – 800 voor Christus). Daarom was verder onderzoek nodig”, zegt Maarten Bracke van ­Archaeological Solutions. “We vonden nu sporen van zestig paalgaten. Die sporen verwijzen naar de aanwezigheid van zogenaamde woonstalboerderijen uit de ijzertijd. De sporen in Minderhout dateren van 500 tot 5 voor Christus.”

Waterputten

“En ook van het erf hebben we sporen teruggevonden”, weet Maarten Bracke. “We vonden twee oude waterputten. Bij de opgravingen kwamen er ook scherven van handgevormde voorraadpotten aan de oppervlakte. De bijzonderste vondst zijn twee spinschijfjes. Deze kleine schijfjes uit klei werden gebruikt om woldraden uit te rekken zodat ze makkelijker konden spinnen.”

“Verder vonden we ook maalstenen in natuursteen. We hebben alle paalgaten zorgvuldig in kaart gebracht. Daarbij ontdekten we ook paalgaten die afkomstig waren van de vroegere voedselopslagplaatsen”, weet Maarten. “We hopen bij een volgende campagne nog de eigenlijke woonstalboerderij te vinden. Verder onderzoek zal zich toespitsen op de bouwkavels.”

De verkavelaar kan starten met de bouwwerkzaamheden nadat het archeologisch onderzoek is afgerond.

MEEST RECENT

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio