Wasbord Loenhout weg?

Wuustwezel - Als het aan Adri van der Poel ligt, moet de Azencross het voortaan zonder wasbord stellen. De Nederlander kaart een en ander binnenkort aan in de veldritcommissie van de UCI. “Te gevaarlijk”, is zijn oordeel. “Onzin”, luidt de reactie van organisator René Vermeiren. “Het peloton rijdt er al vijf jaar over en ik heb nooit één klacht gehoord.”

De organisatoren van de Azencross in Loenhout - dé publiekstrekker in de eindejaarsperiode - moeten het op hun omloop zonder natuurlijke hindernissen stellen. Dus werd in 2004 met een heuse primeur uitgepakt: de renners werden over een wasbord gestuurd, een ideetje dat uit het motorcrossen kwam overgewaaid.

Gevaarlijk

Een doorn in het oog van Adri van der Poel, zo blijkt. De man die volgend weekend het WK in Hoogerheide organiseert is het ding liever kwijt dan rijk. “Op de volgende bijeenkomst van de commissie veldrijden bij de UCI kaart ik dat aan. Ik ben compleet tegen. Eerst en vooral is het heel gevaarlijk."

"Vraag maar Sven Vanthourenhout die zich blesseerde op die plek, terwijl Jeroen Meyers er zijn sleutelbeen brak. De strook ligt bovendien te dicht bij de finish, zodat de renners er te veel risico’s nemen. Het wasbord is ook te beslissend in het koersverloop. Bovendien stelt het tv-technisch niet veel voor, vind ik. Geef mij maar een mooie zandbak. Leuker om naar te kijken.”

Verrast

René Vermeiren, een van de bezielers van de Azencross en ook lid van de internationale veldritcommissie, reageert verrast op Van der Poels uitlatingen. “Bij mijn weten is er op dat wasbord nooit een ernstig ongeval gebeurd. Akkoord, Vanthourenhout kwam dit jaar ten val, maar ook hem heb ik nooit horen klagen. (Vanthourenhout zocht de oorzaak van zijn val nadien in het feit dat een oude polsblessure weer opspeelde, red.)."

"Ook van Van der Poel kreeg ik nooit klachten, en die zie ik toch geregeld. Vooraf was er een beetje controverse, omdat wij iets nieuws introduceerden in de veldritsport. Maar die polemiek viel meteen stil toen de eerste renners die hindernis hadden genomen. Wedstrijdbepalend is dat wasbord trouwens ook nooit geweest. Dat ding afschaffen zou een streep door onze rekening zijn, maar we zijn nog niet zo ver, hoor.”

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio