Sterbos krijgt energiezuinige lagere school

Print
Wuustwezel - Na een lange en moeizame weg kan het bouwproject van de Vrije Basisschool Sterbos eindelijk van start gaan. De school aan de Molenheide wordt gerenoveerd en krijgt een energiezuinige nieuwbouw.

Al in 1999 werd er een aanvraag voor nieuwbouw en renovatie van de lagere school van Sterbos ingediend. In 2007 werd het project bijgewerkt en in april 2008 kreeg de school het principeakkoord van AGIOn.

Sporthal

“In mei kregen we de goedkeuring voor de realisatie van een energiezuinige lagere school volgens de passiefhuisstandaard. In augustus werd de aanbesteding voor een polyvalente sporthal georganiseerd en nu; in januari; starten we met de eerste fase van de bouw van de sporthal”, vertelt Marc Van Gils, voorzitter van het schoolbestuur.

“In samenspraak met de gemeente vonden we het belangrijk dat de sporthal ook na de schooluren gebruikt kan worden en daarom werden de plannen aangepast. De gemeente neemt ongeveer 40 procent van de kosten voor haar rekening, of zo’n 400.000 euro.”

Plannen

Momenteel zitten de plannen voor de nieuwe lagere school en voor de grondige renovatie van de kleuterschool in een eindfase.

“We hopen begin 2010 te starten met de bouw van de energiezuinige lagere school. Voor de energiebesparende maatregelen krijgen we als proefproject extra subsidiëring”, aldus Van Gils.

Als de verbouwing klaar is, verhuist de lagere school. De kinderopvang krijgt dat een andere locatie, zodat het wijkhuis weer volledig zijn oude functie kan opnemen.

“Begin 2011 hopen we te starten met de zeer grondige verbouwing van de kleuterschool. Begin 2012 zal het geheel afgewerkt worden”, hoopt de voorzitter. Voor de nieuwbouw en de renovatie krijgt de basisschool 70 procent subsidies.

Spaargeld

“Het aandeel van de school bedraagt zo’n 1.200.000 euro. Wat zeer veel geld is. Het schoolbestuur en de oudervereniging hebben de laatste jaren gelukkig al heel wat kunnen sparen. Na de verkoop van het parochiecentrum kregen we een renteloze lening bij de parochie. Verder hopen we via acties de bijkomende lening zoveel mogelijk te beperken.”

Het is een belangrijk en mooi project voor heel Sterbos. Het schoolbestuur wordt hierbij gesteund door de werkgroep Nieuwbouw, door de oudervereniging en door het schoolteam.

Ann Van den Ouwelant

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio