Buurt start opnieuw petitie tegen varkensbedrijf

Kasterlee - Buurtbewoners van de gehuchten Heerle in Poederlee (Lille) en Achterlee in Lichtaart (Kasterlee) starten met een nieuwe petitie tegen het geplande varkensbedrijf langs de Lichtaartsesteenweg in Poederlee.

Het buurtcomité Heerle-Achterlee is opnieuw in actie geschoten nadat het varkensbedrijf Gesuporc een nieuwe milieuvergunning had aangevraagd. Het wil 32.000 ton mest verwerken in plaats van de huidige 15.000 ton en 2.914 varkens plaatsen. Het Lilse gemeentebestuur heeft ook beroep aangetekend tegen de bouwvergunning voor het bedrijf. De werkzaamheden liggen voorlopig stil.

”Een constructie van dergelijke omvang in onze woonomgeving is totaal ongepast”, denkt het buurtcomité, dat alleen anoniem wil reageren. ”De gewestweg waar de installatie is gelegen, voldoet niet aan de eisen voor een veilig transport. De kruising van een tractor met beerton en een vrachtwagen is onmogelijk zonder de totale breedte van weg te benutten, inclusief de smalle strook voor fietsers. De gedachte dat veel van onze kinderen op deze weg naar school fietsen, doet ons huiveren.”

De bewoners staan wel achter de ingebruikname van mestverwerkingsinstallaties, maar volgens hen moet daarbij de veiligheid, het milieu en de omgeving worden gerespecteerd.
Het openbaar onderzoek voor de milieuvergunning loopt nog tot 5 februari. Daarna oordeelt de provincie over de vergunning.
Het studiebureau DLV dat de dossiers van het varkensbedrijf opvolgt, wenste niet te reageren.

Meer nieuws uit de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio