Continental schrapt 50 banen in Mechelen

Continental schrapt 50 banen in Mechelen

Continental schrapt 50 banen in Mechelen

Mechelen - Bij Continental AG in Mechelen-Noord verliezen vijftig laaggeschoolde arbeiders hun baan. Het gemeenschappelijk vakbondsfront van ACV- en ABVV-Metaal uit bikkelharde kritiek op de lokale directie. “Ze heeft te weinig gedaan om de werkgelegenheid te redden”, zegt secretaris Luk De Bock.

De directie heeft de ontslagen maandag op een bijzondere ondernemingsraad aangekondigd. Bij Continental in de Generaal De Wittelaan werken ruim 400 arbeiders en zo'n 195 bedienden. De Mechelse vestiging is gespecialiseerd in de bouw van remsystemen voor diverse automerken.

Schaeffler

Die tak van het bedrijf is eind vorig jaar overgenomen door de groep Schaeffler. “Continental had het over een vijandige overname. Ze gebeurde net voor de financiële crisis in alle hevigheid is losgebarsten. Getoetst aan de huidige marktwaarde heeft Schaeffler veertig procent te veel betaald”, legt ABVV-secretaris Joeri Hens uit.

Samen met zijn collega van ACV stelt hij vast dat de arbeiders in Mechelen nu het kind van de rekening zijn. “Het is duidelijk dat Schaeffler het te hoge overnamebod wil terugverdienen op de kap van de medewerkers, waar nu een slagveld wordt aangericht. Wij zullen de arbeiders mobiliseren om zich te verzetten tegen deze ontslagen”, geeft De Bock aan.

Sterkte

Hij spaart de directie niet. “Al jaren wordt de minder technische productie overgebracht naar landen zoals Hongarije en Roemenië. Tegelijk slaagt Stefaan Van Thielen er niet in de meer technische productielijnen naar hier te halen. Toekomstgerichte investeringen gaan naar Frankfurt. We verwijten de directie dat ze er niet in slaagt om de sterkte van de Mechelse vestiging te verzilveren. Je kan zwemmen, of je kan iemand anders kopje onder duwen om zelf boven water te blijven”, vertelt Luk De Bock.

“Ze hypothekeert het sociaal overleg met bijkomstigheden. Zo is er de onophoudelijke druk om langer te werken voor hetzelfde loon en het inleveren van loon. Nochtans realiseert het bedrijf jaar na jaar een hoog winstcijfer. In 2007 bedroeg die 75 miljoen euro!”
Vrijdag is er een eerste bespreking met de top.

Meer nieuws uit regio Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio