"Ik hoop dat Kim De Gelder spijt heeft"

Print

Ik hoop dat Kim De Gelder spijt heeft

Advocaat Jaak Haentjes heeft zijn cliënt Kim De Gelder maandagavond bezocht in de gevangenis van Brugge. Volgens zijn advocaat heeft de 20-jarige De Gelder geen motief voor de steekpartij, maar is hij wel bereid om mee te werken aan het onderzoek. Maandagmiddag werd De Gelder ook beschuldigd van de moord op de 73-jarige Elza Van Raemdonck in Vrasene. "Over die feiten is hij totaal onwetend."

"Het was een constructief gesprek, over zijn leven, maar ook over de feiten", aldus Haentjes. "Hij heeft geen motief, geen reden voor zijn daden. Waarom hij baby's in het kinderdagverblijf als slachtoffers uitkoos, blijft een raadsel."

Moord Vrasene

"Ik wil weten waarom hij het gedaan heeft. Hijzelf ook en hij is bereid daaraan mee te werken. Hij zal dinsdag in persoon voor de raadkamer aanwezig zijn. Over de feiten in Vrasene is hij totaal onwetend."

"Ik hoop dat het psychiatrische verslag ook duidelijkheid zal brengen. Ik kan me niet uitspreken over ontoerekeningsvatbaarheid, dat is aan de deskundigen. Ik wil weten wat er gebeurd is en dat is ook mijn boodschap voor de slachtoffers. Ik ben op zoek naar de waarheid."

De Gelder werd eerder vrijdag ook in verdenking gesteld van de moord op de 73-jarige Elza Van Raemdonck in Vrasene. Op 16 januari werd in een afgelegen boerderijtje in de Galgstraat het levenloze lichaam van de vrouw gevonden. Ze werd met messteken om het leven gebracht. De Gelder stak vrijdag ook drie mensen dood in kinderdagverblijf 'Fabeltjesland'.

"De politie heeft zeer duidelijk aanwijzingen dat De Gelder ook de 73-jarige vrouw vermoordde." Dat bevestigde procureur des Konings Christian Du Four van het parket van Dendermonde maandag. Familieleden van de vrouw zijn geschokt, maar reageren ook opgelucht dat er een doorbraak is. Elza Van Raemdonck werd zaterdag begraven.

Messen

Hoewel in de rugzak van De Gelder schmink is gevonden, ontkent het parket dat De Gelder zich baseerde op 'The Joker' uit Batman. Het is nog onduidelijk of dezelfde messen gebruikt werden voor de twee moordpartijen.


Beluister een interview met onze correspondent Roel Van Hofstraeten, over wat er gezegd werd op de persconferentie maandag:


Dood

Het was haar echtgenoot Jozef Heirman die het lichaam van zijn 73-jarige vrouw Elza Van Raemdonck 10 dagen geleden aantrof. De man was gaan houthakken op het aanpalende boerenerf van de buren. Toen hij thuiskwam, trof hij zijn vrouw dood aan op de vloer. De man belde onmiddellijk de buren en een dokter.

DNA

Nu blijkt dat de 20-jarige babymoordenaar uit Sinaai ook achter deze moord zou kunnen zitten. Er zouden ook DNA-sporen van De Gelder aangetroffen in het huis van de vrouw, meldt VRT. Daarenboven zag een getuige een verdachte man wegfietsen.

Advocaat

De Gelder kreeg maandag de ervaren Jaak Haentjes uit Lokeren als advocaat toegekend. Hij kan later zelf nog wel een andere advocaat kiezen. Haentjes had maandag ook al gepraat met de ouders van De Gelder. Zij zijn "gechoqueerd en totaal emotioneel ondersteboven" van de gruweldaden van hun zoon. Ze hebben er mogelijk ook een verklaring voor, maar Haentjes wil daar voorlopig nog niets over kwijt.

Maandagochtend heeft De Gelder voor het eerst gepraat. "Hij is niet langer doofstom zoals de voorbije dagen, maar hij heeft tegenover de politie nog niet over de feiten zelf gesproken", zegt Du Four. In de loop van de dag is hij ook opnieuw beginnen eten. De Gelder had dat sinds zijn arrestatie geweigerd. Dinsdag beslist de raadkamer over zijn verdere aanhouding.

Bloedbad

Vrijdagvoormiddag heeft Kim De Gelder in kinderdagverblijf Fabeltjesland in Sint-Gillis een bloedbad aangericht. Hij stak er een tiental kinderen neer. Een opvoedster en twee baby's overleefden de steekpartij niet. De Gelder had tijdens zijn arrestatie ook adressen van andere kinderdagverblijven op zak, waaronder die van Zonneschijn en Peuterland in Dendermonde.

Lees ook:
'Onbegrip en woede', het standpunt van redacteur Dirk Castrel.

Agent De Mey: "Babymoordenaar verzette zich niet"
"Op school werd Kim De Gelder plagerig satan genoemd"
"Leon, Korneel, sorry dat ik jullie niet heb kunnen helpen"
"Waarom zouden we De Gelder níét verdedigen?"
Babymoordenaar zei enkel: "Ik heb een vraagje"
Dader steekpartij al sinds vrijdag in hongerstaking

Betuig uw steun aan de slachtoffers in ons online rouwregister.

Nu in het nieuws