MGW knapt wijk Otterbeek op

MGW knapt wijk Otterbeek op

MGW knapt wijk Otterbeek op

Mechelen - De 277 gezinnen in de wijk Otterbeek aan Pauwels Trafo hebben mooie vooruitzichten. Vijftig jaar na de bouw plant de Mechelse Goedkope Woning (MGW) eindelijk een opknapbeurt van hun huizen. “De mensen hebben daar de Lotto gewonnen”, zegt burgemeester Bart Somers (Open Vld).

De top van MGW kondigde enige tijd geleden aan dat er een inhaalbeweging zou komen voor de renovatie van haar sociale woningen. “Het plan voor de wijk Otterbeek is als eerste klaar”, vertelt voorzitter Alexander Vandersmissen. Dat nieuws deelde hij zaterdag tijdens een infovergadering mee. De bewoners waren daarvoor talrijk opgekomen. “Wij starten met de verbouwing van de gezinswoningen. Dat doen wij in fases, wellicht straat per straat.”

Volledig strippen

Alleen de muren en de daken van de huizen blijven overeind. “Die verkeren nog in goede staat. Maar voor de rest strippen wij de woningen volledig. Alles wordt vernieuwd, tot de leidingen voor het sanitair en de elektriciteit toe. We willen eind dit jaar beginnen met de vervanging van de ramen en deuren. In 2010 volgt de rest.”

De Mechelse Goedkope Woning raamt de kosten voor de hele operatie op zo’n 16 miljoen euro. “Dat valt mee. Vooral omdat wij de ruwbouw behouden en omdat wij een groot order kunnen plaatsen”, zegt Alexander Vandersmissen. Vandaag staan al zo’n vijftien huizen leeg. “Daar kunnen huurders tijdelijk terecht als hun woning in verbouwing is. Achteraf hebben ze de keuze: daar blijven of opnieuw verhuizen naar waar ze aanvankelijk hun stek hadden.”

Gaanderijwoningen

In een latere fase worden de gaanderijwoningen en de flats in de wijk onder handen genomen. “Wij schatten in 2011 of 2012.” Voor burgemeester Somers komt de renovatie geen moment te vroeg. “De overheid was jarenlang de slechtste huisbaas van de stad. De bewoners van Otterbeek zijn net als in veel andere sociale woonwijken aan hun lot overgelaten. De mensen daar hebben eigenlijk de Lotto gewonnen.”
MGW werkt ook volop aan masterplannen voor wijken zoals Mahatma Gandhi en Kruisbaan.

Meer nieuws uit regio Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio