Lunaparkjetons vullen kerkschaal

Lunaparkjetons vullen kerkschaal

Lunaparkjetons vullen kerkschaal

Olen - Jos Marinus telt elke zondagmiddag het stoeltjesgeld van de Olense Sint-Martinusparochie. Een overzicht leert dat de kerkgangers geld uit de hele wereld schenken. Maar Jos treft ook massa’s jetons van carwashes, parkings en lunaparken aan.

“Wij zijn een parochie met gulle gevers”, opent diaken van de Olense Sint-Martinus-parochie Cis Marinus. Zijn vader en schatbewaarder, Jos houdt nauwgezet bij wat er in de collecteschaal valt. De speciallekes houdt hij bij.


Verzameling

“Ik heb al een hele verzameling”, lacht Jos. “Er zitten veel oude Belgische franken bij, zelfs nog stukken van twintig centimes. Ook munten uit de buurlanden, Spanje, Turkije, Polen, Zweden, de Verenigde Staten en Brazilie vinden hun weg naar onze kerk. Er zijn zelfs munten bij met onleesbare opschriften. En als kers op de taart: jetons van parkings, carwashes en lunaparken.”

Is dit kwade wil? “We vinden deze munten vooral bij de offergang tijdens begrafenissen”, vervolgt Jos Marinus. “Er zijn dan veel mensen die niet vaak naar de kerk gaan. Ze zoeken snel geld in hun broekzak. Mogelijk is er een deel dat moedwillig oude muntstukken geeft.”

Toch is vergissen menselijk. “Ik ken het verhaal van een zelfstandige die jaren geleden altijd een briefje van 20 frank uit zijn hemdzakje opdiepte”, weet Jos. “Toevallig had de man juist 5.000 frank gekregen en legde hij het verkeerde briefje in de schaal. Thuis ontdekte hij de vergissing. Hij kreeg zijn geld terug!”

Populair

“Er komt nog veel volk naar onze kerk”, zegt Cis. “Dat voelen wij aan het stoeltjesgeld. Dat was in 2008 maar liefst 3.295 euro. We doen bovendien nog tien à twaalf speciale collectes per jaar waarmee we 5.000 euro rondhalen. Ik tel elke zondagmiddag het geld zodat de Olenaars via het parochieblad van woensdag al weten hoeveel er is rondgehaald”, verzekert vader Jos.

Met diaken Cis Marinus blijft de Sint-Martinusparochie ijzersterk op de kaart staan. Koppels van heinde en verre kloppen bij hem aan voor huwelijken en doopsels. “Ik verzorg jaarlijks vijftien tot twintig huwelijken”, zegt Cis.

“Na een tijd krijgen deze trouwers kinderen en vragen ze me voor het doopsel. Vorig jaar verzorgde ik liefst 69 doopvieringen, waarvan 48 kinderen van buiten onze parochie. Meer kan ik niet aan. Zij krijgen allemaal een individuele, aangepaste viering, met gitarist Fik Eyckmans aan mijn zijde.”

Meer nieuws uit de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio