Spiegelfabriek verdwijnt uit straatbeeld

Herentals - Op de Lierseweg in Herentals is afgelopen week de sloop van de voormalige spiegelfabriek gestart. Dat is een jaar later dan eerst gepland. Na de afbraak volgt de bouw van een sociale campus. Het Herentalse OCMW voert dat project uit in plaats van De Kringwinkel Zuiderkempen.

De Kringwinkel Zuiderkempen maakte zich een jaar geleden al op voor de afbraak van de oude spiegelfabriek op de Lierseweg. Toch ging een aannemer pas vorige week van start met de sloop.

“Er zijn enkele redenen voor de vertraging”, zegt afgevaardigd bestuurder Rik Oplichtenbergh van De Kringwinkel Zuiderkempen. “We hebben eerst nog laten onderzoeken of we de gebouwen toch niet beter konden laten staan. Eens we definitief besloten om de site te slopen, bleek het een bijzonder complex dossier. Zo zit er onder meer asbest in de dakplaten.”

Subsidiëring

De afbraak moet tegen de bouwvakantie voltooid zijn. Eens het terrein bouwrijp is, start de bouw van een sociale campus. Nieuw is dat niet De Kringwinkel Zuiderkempen dat project uitvoert, maar wel het Herentalse OCMW. “Dat heeft met de subsidiëring te maken. Een OCMW kan meer Europese subsidies krijgen dan een vzw als de onze. Wij verkopen de site na de sloop aan het OCMW, dat als bouwheer optreedt voor het nieuwe project. Als dat af is, nemen wij het weer in gebruik.”

Inhoudelijk verandert er niets aan de campusplannen. Er komt een nieuwbouw die tegelijk de kringwinkel en bijhorende ateliers uitbreidt, en huisvesting biedt aan een reeks sociale projecten, OCMW-diensten en dienstenchequebedrijf ’t Gerief. Oplichtenbergh hoopt dat het gebouw volgend voorjaar betrokken kan worden.

Meer nieuws uit de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio