Kim De Gelder overgebracht naar gevangenis Brugge

Print

Kim De Gelder overgebracht naar gevangenis Brugge

De 20-jarige Kim De Gelder (foto), de vermoedelijke dader van de steekpartij in een Dendermonds kinderdagverblijf, is overgebracht naar de gevangenis van Brugge. Hij verblijft er momenteel op de medische afdeling. De Gelder blijft momenteel ontkennen dat hij iets met de zaak te maken heeft, en houdt de lippen stijf op elkaar. Burgemeester Piet Buyse maakte ondertussen bekend Fabeltjesland definitief te sluiten.

"Fabeltjes land gaat definitief dicht. We willen het personeel en de ouders niet opnieuw confronteren met de plek waar deze gruwelijke dingen gebeurd zijn. De traumatische ervaringen maken dit gewoon onmogelijk. Het was een harde maar de enige juiste beslissing", vertelde Buyse. Ondertussen is de vermoedelijke dader Kim De Gelder overgebracht naar de gevagenis van Brugge, waar hij op de medische afdeling verblijft.

De procureur onthulde zaterdagavond op een persconferentie meer over de identiteit van de dader. Het gaat om de 20-jarige Kim De Gelder, een alleenstaande werkloze uit Sinaai. Hij nam twee weken geleden ontslag als magazijnier bij een decoratiebedrijf. Hij had niet veel contact met de buurtbewoners, maar zei volgens getuigen wel altijd goedendag.

Twee messen

"Op het moment van zijn arrestatie droeg hij een kogelvrije vest en had hij een rugzak bij zich met daarin een mes, een bijl en een neppistool", vertelde Du Four aan de verzamelde pers.

In de omgeving van het kinderdagverblijf werden ook nog eens twee messen gevonden. Du Four wist ook te vertellen dat de twintiger de crèche niet was binnengedrongen via de hoofdingang, maar via een zijdeur.

Herkend

Vrijdagavond vond de aanhouding van de man plaats. Dat gebeurde in het kantoor van de politie zelf in opdracht van de onderzoeksrechter. "De dader werd duidelijk herkend door mensen die aanwezig waren in het gebouw", aldus Du Four.

De motieven van de man zijn nog altijd onbekend. Hij werd overgebracht naar de gevangenis van Brugge. Dinsdag moet de twintiger zich verantwoorden voor de raadkamer. Die beslist dan of de man langer aangehouden blijft of niet. Er werd wel al gezegd dat de man geen gerechtelijk verleden zou hebben.

Geschminkt

De zwart-wit geschminkte verdachte werd anderhalf uur na zijn gruwelijke daad aan een Aldi-filiaal in het naburige Lebbeke opgepakt. Hij werd daarna enkele uren verhoord en werd na veel speculaties geïdentificeerd. Hij is niet ontsnapt uit een psychiatrische instelling en hij was, in tegenstelling tot eerdere berichten, niet onder invloed van drank en drugs.

De man zou ook adressen van andere kinderdagverblijven op zak hebben gehad en 70 mensen willen doden. Het is dus mogelijk dat hij ook elders wou toeslaan, maar dat kon verhinderd worden. Het parket heeft deze informatie nog niet bevestigd.

De ondervraging van de dader verliep zeer moeizaam. Hij deed lacherig en verkocht volgens het gerecht alleen maar flauwekul. Hij wilde ook zijn identiteit niet prijsgeven en noemde verschillende namen die niet klopten. Ondertussen weet het gerecht wie de man is. Het gaat om een man uit Sinaai. Zijn computer werd al in beslag genomen door de politie. Er zouden ook al enkele huiszoekingen zijn geweest.

Het gedrag van de 20-jarige man doet sommigen denken aan dat van stripfiguur 'The Joker'. Opvallend is ook dat wijlen Heath Ledger, die The Joker vertolkte in de laatste Batmanfilm 'The dark knight', vrijdag precies één jaar overleden is.

Drie doden

De man meldde zich vrijdagmorgen aan bij kinderdagverblijf 'Fabeltjesland' in de Vijfde Januaristraat. Hij vroeg naar meer informatie, maar eenmaal binnen begon hij messteken uit te delen. Er waren 18 kinderen tussen 0 en 3 jaar en 6 begeleiders aanwezig. Eén kindje, een jongetje, en een begeleidster, de 54-jarige Marita Blindeman, overleden ter plaatse. Een tweede kindje, nog een jongetje, raakte zwaargewond en overleed in het ziekenhuis. Er vielen nog twaalf andere gewonden. Ze verkeren niet in levensgevaar.


Beluister een interview met onze correspondente ter plaatse Line Callebaut:


Fiets

De dader verplaatste zich vrijdagmorgen per fiets en droeg een kogelvrij vest en een rugzak met messen. Na onderzoek bleek dat hij niet onder invloed van drugs of medicatie was. Nadat hij was opgepakt, werd hij gewond afgevoerd naar het ziekenhuis van Aalst. Fiets, rugzak en kledij van dader werden in beslag genomen en voor verder onderzoek naar het labo gestuurd.

Rampenplan

Na de steekpartij werd het gemeentelijk rampenplan afgekondigd en reden ziekenwagens af en aan. Zowel de burgemeester als minister van Binnenlandse Zaken Guido De Padt en Vlaams minister Van Welzijn Veerle Heeren (CD&V) gingen ter plaatse en reageerden erg aangeslagen op het incident. "De verslagenheid is enorm. Het personeel, de ouders en de kinderen die ongedeerd zijn, zijn in shock. Ze krijgen nu psychologische bijstand in een opvangcentrum", vertelde burgemeester Piet Buyse (CD&V).

Lees ook: "Wie aan kinderen raakt, raakt aan ons allemaal"

Ook Kind&Gezin reageert verbijsterd op de moordpartij. De organisatie benadrukt dat de meeste kinderdagverblijven er op toezien dat niet iedereen zomaar de instelling kan betreden. Er is een onderzoek ingesteld om de precieze omstandigheden van het drama te achterhalen.

Ondertussen werd ook een rouwregister geopend in het stadhuis van Dendermonde en op deze website.

Nu in het nieuws