Lente begint vroeger, zomer duurt langer

Print

Lente begint vroeger, zomer duurt langer

Het begin van de lente is tussen 1954 en 2007 bijna twee dagen vervroegd. "Ook duurt de zomer langer, en worden winters zachter", zegt klimatoloog Wouter Lefebvre van de Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek (VITO).

Wetenschappers van de universiteit van Berkeley en Harvard stelden vast dat de lente gemiddeld 1,7 dagen vroeger begint dan voor 1954. Voor Europa werd eerder vastgesteld dat op dertig jaar tijd de bomen zes dagen vroeger knoppen krijgen.

Lange zomer, zachte winter

"Ook duurt de zomer langer, en worden winters zachter", zegt klimatoloog Wouter Lefebvre van de VITO. Dergelijke verschuivingen hebben een directe invloed op het ecosysteem, zegt Lefebvre, zoals het verschijnen van dieren en planten uit zuidelijke streken in onze regionen.

Nog volgens de Amerikaanse onderzoeker is het temperatuurverschil tussen zomer en winter sinds 1954 groter geworden. Gisteren maakte het KMI bekend dat de gemiddelde temperatuur in België sinds 2002 twee graden hoger ligt dan voor 1833.

Hittegolven

"Dat effect is groter voor de zomer dan voor de winter", zegt klimatoloog Luc Debontridder van het KMI. "Sinds de jaren zeventig zijn er beduidend minder koudegolven, en meer hittegolven."

MEEST RECENT