1 / 2
thumbnail: null
thumbnail: null

Zoon van Roger Lukaku tekent bij Anderlecht

Maandag bereikte Anderlecht een akkoord met Romelu Lukaku, zoon van voormalig profvoetballer Roger Lukaku, waardoor die zijn eerste profcontract zal tekenen in het Astridpark. De jonge Lukaku moet nog zestien worden maar is een superspits in wording en heeft de buitenlandse topclubs voor het uitkiezen.

kscherpenberg

“Of hij meer talent heeft dan ik? Dat zal de toekomst uitwijzen”, lacht vader Roger, destijds zelf aanvaller in eerste klasse bij achtereenvolgens Boom, Seraing, Germinal Ekeren, KV Mechelen en KV Oostende. Zoon Romelu begon net als zijn vader bij Boom. Via Wintam en Lierse kwam hij drie jaar geleden bij de Anderlechtjeugd. Daar deed hij al snel van zich spreken met zijn neus voor goals.

Goalgetter

Bij de U15 scoorde hij maar liefst 59 doelpunten in 34 wedstrijden. Bij de U17 34 doelpunten in evenveel wedstrijden. Bij de U19 scoorde hij 26 keer in 17 matchen. Ondertussen is hij doorgedrongen tot de beloften waar hij al drie keer scoorde in vier onvolledige wedstrijden. Indrukwekkende cijfers.

“Hij weet de goal staan en dat is een heel grote kwaliteit als aanvaller”, aldus Roger Lukaku. “Anderzijds is hij nog jong en moet hij ook nog veel leren. Met het hoofd en in de luchtduels moet hij nog veel sterker worden.”

Drogba

Een gebrek aan ambitie kan Lukaku alvast niet verweten worden. “Hij wil beter doen dan zijn idool Didier Drogba. Dat zal niet makkelijk zijn, maar je weet nooit, hé.”

Geen wonder dat ook grote buitenlandse clubs veel geld veil hebben voor de jonge Romelu. Desondanks zal die op 13 mei, de dag van zijn zestiende verjaardag, een profcontract tekenen bij Anderlecht. Onder meer Chelsea, Manchester United en AC Milan zouden geïnformeerd hebben naar Lukaku junior.

Continuïteit

“Namen van clubs ga ik niet noemen maar ik kan je verzekeren dat er concrete interesse was. We wilden echter eerst met Anderlecht praten”, aldus Roger Lukaku. “Ik denk dat we de juiste keuze gemaakt hebben. Zoals elke jonge speler droomt hij van grote clubs maar ik heb er veel met hem over gepraat en hij begrijpt dat Anderlecht voor hem een goede keuze is.”

Roger Lukaku kent het klappen van de zweep in de voetballerij en vond het beter om de weg van de geleidelijkheid te bewandelen in plaats van voor het snelle geld te kiezen. “We hebben gekozen voor continuïteit. Het is makkelijker voor een 15- jarige speler om door te gaan op de ingeslagen weg dan om plots naar een heel andere omgeving te verhuizen, met een andere mentaliteit. Bij Anderlecht kent hij de mensen al drie jaar. Ze hebben het goed met hem voor en hij is gewoon om met hen te werken. Het goede nieuws is vooral Johan Walem (beloftecoach, nvdr). Formidabel dat mijn zoon een dergelijke trainer heeft.”

Toch is Anderlecht geen evidente keuze voor een jonge speler. Hoeveel aanstormende talenten zijn er de voorbije jaren niet hun geluk over de grens gaan beproeven toen ze niet (direct) hun kans kregen in het A-elftal?

“In het verleden was het moeilijk voor de jeugd”, geeft Roger Lukaku toe. “Maar ik geloof echt dat er iets veranderd is. Anderlecht is zich bewust van het potentieel dat in de jeugd zit en heeft de voorbij jaren werk gemaakt van de jeugdopleiding en -omkadering. Dat zie je trouwens bij steeds meer clubs. Door de moeilijke financiële situatie worden ze gedwongen meer kansen te geven aan de eigen jeugd. Men beseft dat je niet kan blijven spelers kopen en dat jongeren de investering waard zijn.”

Laurent VERMEERSCH

MEER OVER Anderlecht

Meer voetbalnieuws