Subsidies voor groene energie halveren

Hamme - Het gemeentebestuur bouwt de subsidies voor het installeren van groene energie als zonnepanelen en warmte-pompsystemen af. De gemeenteraad beslist vanavond over het halveren van het subsidiebedrag.

Wie dit jaar een subsidieaanvraag voor het installeren van zonnepanelen en warmtepompsystemen aanvraagt, krijgt half zoveel als wie dat vorig jaar deed. “Wij moeten door de gestegen energieprijzen nu al het budget van 25.000 euro voor 2009 aanspreken”, zegt schepen van Milieu Hilde Landtsheer (Open Vld).

“Wekelijks ontvangen wij drie tot vier subsidieaanvragen. Het aanmoedigingseffect dat wij met deze subsidie nastreven is bereikt. We bezinnen ons over het afschaffen van deze subsidie.”

Zonnepanelen

Boudewijn Sillis uit de Spinnerstraat installeerde vorig jaar zonnepanelen. “Ik ontving een gemeentelijke subsidie. Mijn schoonbroer diende wat later een aanvraag in. Het geld was op. Hij moet voor de uitbetaling wachten op het budget 2009, maar krijgt het bedrag toegekend volgens de reglementering 2008.”

Sillis heeft een dubbel gevoel bij het voorstel van het schepencollege. “De subsidie is zeker niet doorslaggevend bij een beslissing om te investeren in groene energie wel het belastingsvoordeel. Dat breidt uit van 2 naar 3 jaar. Toch vind ik het jammer dat Hamme geen voortrekkersrol wil spelen in het stimuleren van groene energie.”

De vijf premies op een rij

Het reglement dat de gemeenteraad bespreekt omvat vijf aanmoedigingspremies:
> 7,5 % op de kostprijs van een thermische zonne-installatie voor verwarming en sanitair water of van woningen met een maximum van 250 euro
> 5 % op de kostprijs van een fotovoltaïsche zonne-installatie met een maximum van 375 euro
> 375 euro voor een warmtepomp­systeem voor woningverwarming
> 7,5 % op de kostprijs van een warmtepomp voor verwarming van sanitair met een maximum van 250 euro
> 500 euro voor een combiwarmtepompsysteeem voor woningverwarming en verwarming van sanitair water.

Meer info: 052-47.55.65

MEEST RECENT

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio