Van den Wyngaert naar Internationaal Strafhof

Print

Van den Wyngaert naar Internationaal Strafhof

De voormalige Antwerpse professor strafrecht, Chris Van den Wyngaert, werd gisteravond in New York door de Verenigde Naties benoemd tot rechter in het Internationaal Strafhof. Ze haalde 73 van de 106 uitgebrachte stemmen.

Dat is een groot succes voor de Belgische diplomatie van minister Karel De Gucht (Open Vld). Het Strafhof telt maar 16 leden van over de hele wereld en behandelt de zwaarste misdaden: genocide, misdaden tegen de menselijkheid en oorlogsmisdaden. Honderdacht staten vallen onder de bevoegdheid van het Hof, maar niet Rusland, de VS en China.

Van den Wyngaert is benoemd voor 9 jaar en haar mandaat start in maart 2009. Ze is momenteel lid van het Internationaal Joegoslaviëtribunaal. Ze was toen de eerste Belgische rechter in een internationaal tribunaal sinds de jaren vijftig!
Ze is echt wel de geschikte persoon, want in het verleden schreef ze mee de Belgische genocidewet en was ze professor internationaal strafrecht aan de Universiteit Antwerpen. Ze was vroeger ook begeleidster van Ferre Grignard.

JDW

Nu in het nieuws