Kinderen met brooddoos naar badhuis

In de school aan de Schuttershofstraat in Niel vond gisteren, maandag, de officiële inhuldiging plaats van een nieuwe refter. Het gaat om een ruimte met een bijzondere geschiedenis.

Kort na de Tweede Wereldoorlog beschikten woningen zelden over een douche. Het merendeel van de Nielse inwoners trok op zaterdag daarom naar het badhuis in de Schuttershofstraat, waar je voor één Belgische frank een douche kon nemen.

Het badhuis, met 24 douchecellen, maakte deel uit van de school. Omdat iedereen tegenwoordig een eigen badkamer heeft, worden de douches in het badhuis niet meer gebruikt.

Vergaderzaal

“De laatste jaren is het leerlingenaantal in de gemeenschappelijke basisschool spectaculair gestegen en vele kinderen blijven op school eten. De bestaande refter werd daardoor te klein”, verduidelijkt Jim Deridder, schepen van Onderwijs.

“Daarom hebben we het badhuis gerenoveerd. Overdag kan het lokaal dienst doen als refter, voor of na de schooluren kan het gebruikt worden als vergaderzaal voor de plaatselijke verenigingen.”

Schepen Deridder is ook bevoegd voor het patrimonium en hecht veel belang aan het bewaren van het lokale erfgoed. Daarom zijn enkele authentieke douchecellen, gebouwd in streekeigen tegeltjes, bewaard gebleven, zodat zij aan de komende generaties een tastbaar beeld geven van de functie die het lokaal vroeger had.

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio