Vendeliers bereiden zich voor op ommegang

Vendeliers bereiden zich voor op ommegang

Vendeliers bereiden zich voor op ommegang

Dendermonde - De vendeliers van Volkskunstgroep Reynout uit Dendermonde hielden zondag een demonstratieles om nieuwe leden te lokken. Tijdens de Ros Beiaardommegang van 30 mei 2010 willen ze met hun vlaggen een historisch spektakel brengen in een moderne choreografie.

“Het vendelzwaaien kent zijn oorsprong bij de vroegere gilden”, zegt groepsleider Kris Dierickx (49). “Bij Volkskunstgroep Reynout startten we heel lang geleden met het vendelzwaaien. We hanteren de oude grepen en figuren, maar voegen er een moderne choreografie aan toe. Mijn vader Gust was de stichter en zo ben ik ben er ook ingerold. Door mijn rug kan ik nu niet meer vendelen, maar trommelen doe ik nog steeds.”

Hoog gooien

De vendelaars stappen steeds mee in de jaarlijkse reuzenommegang Katuit in Dendermonde. Ook op de Grote Markt brengen ze dan tijdens de apotheose een choreografie op de tonen van de trommelaars. De plaats die ze krijgen, hangt af van de regisseur.

Meestal oefenen de leden van Reynout met hun eigen vlaggen, maar voor de Ros Beiaard­ommegang zullen ze wellicht Ros Beiaardvlaggen van de stad mogen gebruiken. “Die moeten onze mensen dan heel hoog gooien”, weet Dierickx. “Want daar zijn de ­Dendermondenaars dol op.”

Techniek

Ook voor de vorige Ros Beiaardommegang in 2000 organiseerde Reynout zo’n wervingsactie. En enkele van die nieuwe leden zijn blijven plakken. Ook nu toonden al enkele mensen interesse voor het vendelen en het trommelen.

“Eigenlijk is het niet zo heel moeilijk, maar je moet je lichaam de technieken wel eigen maken. We rekenen er op dat dat zo een jaartje duurt. Daarom dat we nu al starten met een nieuwe cursus”, zegt lesgever Eric Cardon, die al meer dan dertig jaar ervaring heeft. “We scholen ons ook regelmatig bij om op de hoogte te blijven.”

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio