Leo Tindemans en Kris Peeters naar afscheid De Bie

Zandhoven - Oud-premier Leo Tindemans (86) en Vlaams minister-president Kris Peeters zullen zaterdag 24 januari aanwezig zijn op het afscheid van Willy De Bie (CD&V) in Zandhoven. De gemeenteraad besliste om De Bie de titel van ereburgemeester toe te kennen.

De eretitel werd zelfs gesteund door oppositiepartij Groen!, die bij monde van gemeenteraadslid Leo Rens toegaf dat vijftig jaar onafgebroken in de gemeenteraad zetelen, echt een unicum is. Ook Guy Huybrechts (Open Vld) zei dat Zandhoven De Bie erkentelijk is.

Voor De Bie zelf was het een bevreemdende raadszitting, want voor het eerst in een halve eeuw volgde hij de zitting vanop de publieksstoeltjes. ”Ik denk dat ik elke maand ga komen”, zegt hij. ”Het is raar, ik moet nog wennen.”

Van de Wiele

Als Leo Tindemans ver genoeg in zijn geheugen graaft, zal hij zich misschien herinneren dat hij in 1977 ook al eens aanwezig was op het feest - praalstoet incluis - voor een nieuwe ereburgemeester in Viersel.

Brouwer Louis Van de Wiele was 24 jaar burgemeester in Viersel, van 1952 tot de fusie in 1976. Hij was ook een CVP’er, maar kwam op met de eigen lijst Van de Wiele, zoals toen gebruikelijk was. Na de fusie was hij nog drie jaar schepen van Burgerlijke Stand in Zandhoven. In 1985 overleed Louis Van de Wiele. Hij heeft de eretitel dus nog acht jaar bij leven mogen dragen.

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio