“VITO houdt beloftes niet”

Enkele Molse gezinnen kregen in april 2008 van VITO (Vlaamse ­Instelling voor Technologisch ­Onderzoek) te horen dat ze hun huurwoonst ten laatste in december 2012 moeten verlaten. Nu blijkt dat de termijn voor velen aanzienlijk verkort. De eerste ­contracten lopen begin 2010 al ten einde.

De wooneenheden van VITO aan de Boeretang in Mol geven een verlaten indruk. De kinderen van het gezin Perko kunnen naar hartelust lawaai maken, buren zijn er immers niet meer. De leegloop begon na de eerste berichtgevingen over een mogelijke sloop. Toch zijn enkele bewoners overtuigd van de waardevolle wooneigenschappen van de wijk. Zij hebben geen zin om te verhuizen.

Verwarring

“Ons contract loopt einde maart 2011 af”, zucht Tanja Perko. “We zouden dan een tijdelijke verlenging krijgen tot december 2012. Deze week ontvingen we een officieel schrijven waarin duidelijk staat dat we ten laatste op 31 maart 2011 weg moeten zijn. Sommige buren moeten al binnen een jaar vertrekken.”

De brief schept opnieuw verwarring en onzekerheid. Pierre Van Iseghem van het actiecomité Atoomdorp betreurt de beslissing van VITO. “Zij komen hun beloftes niet na”, zegt hij duidelijk. “Er zou werk gemaakt worden van bijkomende contracten tot einde 2012, maar daar hebben we nog niets van gezien. Dit is wat men noemt met onze voeten spelen!”

Ingelicht

Bij VITO wordt het versturen van de brief bevestigd. “Voor de zomer hebben we de negentig gezinnen ingelicht dat VITO geen financiële middelen heeft om de gebouwen te renoveren”, zegt woordvoerster Kristine Verheyden.

“De tijden zijn ook veranderd. Vijftig jaar geleden werden die woningen gezet omdat het onderhouds- en bewakingspersoneel van het atoomcentrum niet mobiel was. Dat is nu anders. Twintig huurders vonden elders al een woning en aan de anderen werd vrijdag een opzegbrief gestuurd. Ten vroegste in 2010 moeten de eerste mensen uit hun woning en dat loopt door tot 2012. VITO heeft al een slopingsaanvraag ingediend bij de gemeente.”

Volgens Verheyden moeten de bewoners op eigen kracht een nieuwe thuis vinden. “Er is voldoende aanbod van woningen op de privémarkt in de onmiddellijke omgeving. Dat kan geen probleem vormen.” Maandag komt de zaak op de Molse gemeenteraad. Het actiecomité hoopt daar nog iets te kunnen forceren.

Meer nieuws uit de Kempen

DOEN! in de Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio