1/5

Bobbejaan Schoepen overleden

De zanger, entertainer en zakenman Bobbejaan Schoepen is maandag rond 11 uur overleden aan een hartstilstand in het Sint-Elisabethziekenhuis in Turnhout. Schoepen werd zondag nog maar net 85 jaar.

Bobbejaan Schoepen werd op 16 mei 1925 in Boom geboren als Modest Hyppoliet Johanna Schoepen. Hij groeide op in een arbeidersmilieu, maar kon zich dankzij zijn zangcarrière en het pretpark Bobbejaanland opwerken tot de tweehonderd rijkste Belgen.

Muziek

De muzikale duizendpoot, Bobbejaan Schoepen, is niet in enkele paragrafen samen te vatten. De man was in de countrywereld internationaal bekend en toerde de hele wereld rond. Hij brak ook verschillende records tijdens zijn carrière.

Zijn muzikale carrière spreidde zich uit van de jaren '40 tot de jaren '60. In 1945 nam hij de naam Bobbejaan aan als artiestennaam. Hij haalde het van een Zuid-Afrikaans liedje 'bobbejaan klim die berg op'. In het Zuid-Afrikaans betekent die naam baviaan.

De twee bekendste Nederlandstalige nummers van Bobbejaan Schoepen zijn 'Café zonder bier' (1959) en 'Lichtjes aan de Schelde' (1952).

Bobbejaan Schoepen trad ook vaak op in Duitsland en de VS. Bobbejaan Schoepen zou ook de eerste Europeaan zijn die optrad in de Grand Ole Opry in Nashville. Internationaal stond hij bekend voor zijn fluittalent. Na een chirurgische ingreep kon Schoepen niet meer fluiten zoals voorheen.

Het vele toeren viel Bobbejaan zwaar en hij begon uit te kijken naar een vaste stek. Zo kwam hij op het idee om rond te toeren met een eigen circustent.

Bekijk de beelden van de 'Yodeling Whistler' op YouTube.

Pretpark

Schoepen stampte ook zijn eigen pretpark uit de grond. Het pretpark was nooit een doel op zich geweest. Het was een gevolg van zijn muzikale carrière. Bobbejaanland was dan ook niet meteen het pretpark zoals we het nu kennen. In eerste instantie was het een plaats voor Bobbejaan en andere artiesten om op te treden.

Pas in 1975 veranderde het park tot het huidige pretpark in Lichtaart.

Mede door gezondheidsproblemen besloot Bobbejaan Schoepen het park in 2004 te verkopen. Hiermee verdween het laatste familiepretpark in België

Een passie van Bobbejaan Schoepen, aansluitend bij zijn liefde voor countrymuziek, waren Amerikaanse auto's. Vanaf de jaren '70 werden de auto's zijn handelsmerk. Hij bezat twee legendarische witte Pontiacs Bonneville gedecoreerd met authentieke zilveren dollars, kogels, handgemaakte siergeweren en een stierhoren op de neus.

In 2008 bracht hij nog een nieuw album uit met de eenvoudige titel 'Bobbejaan'. Hij werkte voor deze plaat samen met Daan, Geike Arnaert en Axelle Red.

Eerbetoon

In 2007 kreeg hij een 'Lifetime Achievement Award' voor zijn muzikale verwezenlijkingen. In juli 2008 werd hij door de Amerikaanse International Whistlers Convention als eerste Europeaan opgenomen in de "Whistlers Hall of Fame", een internationale eregalerij voor kunstfluiters.

En daar bleef het niet bij op gebied van onderscheidingen en erkenningen. Op 2 oktober 2009 werd Schoepen benoemd tot eerste ereburger van zijn geboortestad Boom. Eerder dat jaar, op 6 juli, reikte Koning Albert II hem het ereteken van Officier in de Kroonorde uit. Dat ereteken is voorbestemd aan Belgen met grote artistieke, letterkundige of wetenschappelijke verdiensten.

Recente projecten

Eind december 2009 verscheen The World of Bobbejaan - Songbook, een driedubbele cd met 76 songs die tussen 1948 en 2008 zijn opgenomen en die geremastered werden. De triptiek vergde vijf jaar voorbereiding en is in de Benelux door de familie Schoepen (Bobbejaan Records) uitgebracht als het enige officiële, door de familie geconfirmeerd overzichtswerk van de artiest.

Op 16 mei 2010 (de 85e verjaardag van Bobbejaan) werd in de Vlaamse en Nederlandse pers aangekondigd dat we dit jaar nog een live cd mogen verwachten, waarop het muzikale werk van de artiest uitgevoerd wordt door Belgische topartiesten als Paul Michiels (Soulsister), Liliane Saint-Pierre, Geert Chatrou, Jan De Smet (De Nieuwe Snaar), ex-Hooverphonic Geike Arnaert en Daan.

De dag na de bekendmaking van dat heuglijke nieuws, blies Bobbejaan echter zijn laatste adem uit.

Lees ook: Familie Schoepen vraagt respect voor privacy Lees ook: "Bobbejaan was zijn tijd vooruit"

Teken het online rouwregister

Nu in het nieuws