"Zelfstandige kinderopvang onterecht aan de schandpaal genageld"

Print

Zelfstandige kinderopvang onterecht aan de schandpaal genageld

In een open brief van een vijftiental professoren en verantwoordelijken uit de kinderopvangsector wordt de zelfstandige kinderopvang aan de schandpaal genageld. Er wordt ook gesproken van discriminatie van de erkende en gesubsidieerde kinderopvang. “Het omgekeerde is het geval!”, zegt Vlaams parlementslid Vera Van der Borght (Open VLD).

In de open brief wordt onder andere gesteld dat de zelfstandige kinderdagverblijven en onthaalouders amper aan kwaliteitscriteria moeten voldoen, "terwijl erkende en gesubsidieerde kinderdagverblijven en onthaalouders meer kwaliteitsregels moeten respecteren tegen financieel ongunstigere voorwaarden".

Controle

"Onjuist en onaanvaardbaar”, reageert Vera Van der Borght. "Zelfstandige onthaalouders worden door Kind & Gezin gecontroleerd en het zijn net de aangesloten onthaalouders die geen controles krijgen. Enkel de lokale Diensten Opvanggezinnen waarbij ze aangesloten zijn, worden aan controle onderworpen, niet de aangesloten onthaalouders zelf."

"Men vergeet ook dat zelfstandige onthaalouders volledig zelf dienen in te staan voor al het organisatorische en administratieve werk. Tot slot hebben zij door hun beperkte inkomen meestal ook geen sociaal statuut, terwijl de aangesloten onthaalouders een onkostenvergoeding ontvangen en geen RSZ-bijdragen en belastingen betalen.”

MEEST RECENT