Duizenden Israëli’s betogen voor vrede

Print

Duizenden Israëli’s betogen voor vrede

Duizenden Israëli’s kwamen in Tel Aviv op straat voor een onmiddellijke stopzetting van het militaire offensief in Gaza. Het was de derde Israëlische vredesbetoging in evenveel weken.

De eerste betoging vond plaats net na de eerste luchtbombardementen op Gaza. De actie telde enkele honderden deelnemers. Voor de tweede betoging kwamen al meer dan 2.000 mensen op straat.

“We hebben een humanitaire en een politieke boodschap”, zegt Yosef Douek van Vrede Nu, de beweging die de betogingen organiseerde. “Kinderen in Gaza en Sderot willen vrede en veiligheid. De voorzetting van de militaire acties haalt niets uit.”

Vrede Nu kreeg versterking van de Israëlische vredesbeweging Gush Shalom nadat het Israëlisch-Palestijnse Alternatief Informatiecentrum een oproep had gelanceerd om op 10 januari internationaal te mobiliseren tegen de oorlog in Gaza.

Wachten op de kentering

“We doen wat we kunnen om de publieke opinie te beïnvloeden, al denk ik dat het effect van onze acties erg beperkt is”, vertelt Yosef Douek. "De media hier zijn er niet op gebrand de politieke consensus te doorbreken."

"Voor het ogenblik voelt bijna iedereen nog de patriottische drang om de oorlog te ondersteunen. Maar ik geloof dat dit snel zal veranderen. De publieke steun zal verpulveren, net als dat bij eerdere oorlogen het geval was.”

Bron: IPS

Nu in het nieuws