Twee keer googlen betekent evenveel CO2 als water koken

Twee keer googlen betekent evenveel CO2 als water koken

Twee keer googlen betekent evenveel CO2 als water koken

Print
De internetindustrie is verantwoordelijk voor 2 procent van de broeikasgassen in de wereld. Sinds 2007 zorgt internet per jaar zelfs voor meer broeikasgassen dan de luchtvaartmaatschappijen. Dat blijkt uit onderzoek.

Leuk detail van het onderzoek: twee keer googlen genereert evenveel CO2 als het koken van een ketel water. "Een zoekactie heeft dus zeker een milieueffect", zegt fysicus Alex Wissner-Gross van Harvard University.

'Niet de eerste zorg'

Als je gedurende één seconde naar een website kijkt, is dat goed voor een CO2-uitstoot tussen 0,02 en 0,2 gram. Daar zorgt vooral de elektriciteit voor die servers, pc's en internetinfrastructuur nodig hebben. Meestal wordt die elektriciteit opgewekt door het verbranden van onder andere kolen, olie en gas.

"Er worden meerdere databanken tegelijk ingezet op verschillende continenten, om de klant zo snel mogelijk te kunnen helpen. Hun eerste zorg is echter niet wat dit aan energie kost of voor het milieu betekent", aldus wetenschapper Evan Mills. Hoeveel energie de databanken precies verbruiken wil Google niet kwijt.

Nu in het nieuws