Gaskraan morgen waarschijnlijk terug opengedraaid

Print

Gaskraan morgen waarschijnlijk terug opengedraaid

Het gasakkoord is ondertussen door alle betrokken partijen ondertekend. "Als alles zonder problemen verloopt, zullen we weldra starten met het pompen van de eerste hoeveelheden gas", zei Alexander Medvedev, de vicevoorzitter van de Russische gasmaatschappij Gazprom.

"Als er geen obstakels opduiken", wordt de levering dinsdagmorgen om 8 uur hervat. Voorwaarde is wel dat de waarnemers ter plaatse zijn. Zij moeten erop toezien dat Oekraïne geen gas aftapt dat eigenlijk voor Europa bestemd is.

Geen clausule

Eerder maandag bevestigde Gazprom dat Oekraïne het gasakkoord ondertekend had zonder toegevoegde clausule. "Een delegatie van Gazprom heeft vanmorgen deelgenomen aan de onderhandelingen in Kiev. Na afloop heeft de Oekraïense partij de overeenkomst over de toezichtregels op de transit van aardgas via Oekraïne zonder de minste reserve ondertekend."

Oekraïne had het akkoord zondag al ondertekend, maar wilde er nog een handgeschreven commentaar aan toevoegen. Moskou had ondertussen ook al getekend, maar weigerde de gaskraan opnieuw open te draaien door de toevoeging.

Lessen trekken

Maandagmiddag komen de Europese ministers van Energie samen in Brussel. Ze willen lessen trekken uit het Russisch-Oekraïens gasconflict dat ook verschillende landen in Europa heeft getroffen.

Ook de topman van Gazprom Alexei Miller en de Russische minister van Energie Sergej Tsjmatko komen maandag naar Brussel voor besprekingen.

MEEST RECENT