Waar krijg je worstenbrood voor verloren maandag?

Waar krijg je worstenbrood voor verloren maandag?

Waar krijg je worstenbrood voor verloren maandag?

Print
Antwerpen - De eeuwenoude traditie wil dat Antwerpenaren op verloren maandag, de eerste maandag na de zondag na Driekoningen, worstenbrood eten. Appelbollen ook trouwens, voor wie zoeter gebekt is. Die dag is uitgerekend vandaag, maandag 12 januari!

Organiseert u vandaag iets speciaals? De redactie is momenteel op zoek naar enkele leuke initiatieven. Laat ons snel weten wat er vandaag nog op het programma staat voor u en misschien verschijnt uw verhaal morgen in de krant. Mail naar dit e-mailadres. Vergeet ook uw contactgegevens niet!

Om van jouw verloren maandag eentje te maken om de vingers bij af te likken, lijsten we een aantal topbakkers op en leiden je langs cafeetjes waar je maandag een gratis broodje kan meepikken.


Waar koop ik een broodje?

Patisserie Vervoordt, Lange Koepoortstraat 11

Bakker Peter begint zondagavond om 22u te bakken en stopt pas om 4u de volgende ochtend. Maandagmorgen liggen duizenden worstenbroden en appelbollen in de toonbank te blinken. Het resultaat zijn worstenbroden met één worst (2 euro), met één worst en witloof (3 euro), met twee worsten (2.95 euro), met twee worsten en witloof (4.95) en appelbollen (2 euro).

“Daarnaast is er nog het cafémaatje (1.60 euro). Worstenbroden voor uit de poot, zeg maar.”, klinkt het bij Vervoordt. “We zorgen voor het beste en meest verse gehakt. Een appelbol moet een traditionele appelbol zijn. Dat wil zeggen een volledige appel, met in het midden de kaneel.

Bakkerij Goossens, Korte Gasthuisstraat 31

Over traditie gesproken. Bakkerij Goossens bestaat als sinds 1884 en werd doorgegeven van vader op zoon. “Ik maak de worstenbroodjes nog altijd zoals toen: met échte worst, dus met een velletje rond, niet gewoon een rolletje gehakt.”

Op het menu staan authentiek worstenbrood (2.30 euro) en appelbollen in bladerdeeg (2.30 euro), dat iets rijker is en meer vet heeft dan de appelbollen in gistdeeg (2.20 euro). “We bakken de hele dag worstenbroden en appelbollen bij tot de grondstoffen op zijn. Maar dan moeten de klanten maandag al heel hard hun best doen.”

Bakkerij Dockx, Volksstraat 15

Bakkerij Dockx gooit het maandag over de exotische boeg met zijn worstenbrood met tomaat en mozzarella (2.45 euro). Daarnaast zijn er de traditionele enkele (1.90 euro) en dubbele (2.60 euro) worstenbroden, worstenbroden met witloof (2.45 euro) en met een curryworst (1.90 euro).

Bakkerij Veron, Paardenmarkt 80

Bij Veron geen tierlantijntjes. Er zijn traditionele worstenbroden met één worst (1.90 euro), met twee worsten (2.90 euro) en appelbollen te koop. “We bakken een duizendtal worstenbroden. Dat is nodig, want verloren maandag leeft enorm in de buurt!”

Waar pik ik een broodje mee?

Ook cafés nemen deel aan de smakelijke traditie en serveren maandag gratis worstenbroden of appelbollen. Een paar adresjes waar te smullen valt.

Café Ivan
Dianne van café Ivan in de Brederodestraat is duidelijk: “Alle goei dingen moeten blijven bestaan.” Zij heeft alvast een 70-tal worstenbroden besteld.

Café Den Engel
Café Den Engel aan de Grote Markt bestelde 300 worstenbroden. Appelbollen worden er niet geserveerd.

Café Den Bengel
Bij buurman Café Den Bengel kunnen 450 mensen een worstenbrood krijgen en 70 een appelbol.

Paeters Vaetje
Paeters Vaetje aan de Blauwmoezelstraat bestelde 80 van elk. “Voornamelijk onze vaste klanten komen erop af.”

Café De Valk
Café De Valk in de Offerandestraat laat geen verloren maandag aan zich voorbijgaan. “We bestellen een hoop worstenbroden, een 200-tal, denk ik.”

Boer Van Tienen
Nick van de Boer Van Tienen op het Mechelseplein bakt zijn eigen worstenbroden!

MEEST RECENT

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio