Mol krijgt grootste Belgische windmolenpark

Mol krijgt grootste Belgische windmolenpark

Mol krijgt grootste Belgische windmolenpark

Print
Mol - Electrabel wil het grootste Belgische windmolenpark aan land neerpoten in Mol. Er is sprake van maximaal vijftig turbines die samen meer stroom produceren dan de Molse steenkoolcentrale die eind dit jaar sluit. De gemeente klopte zelf aan bij de energieproducent.

Enkele eigenaars in de omgeving van het Kempisch kanaal in Mol kregen de voorbije dagen de vraag om grond te verhuren aan Electrabel voor het plaatsen van windturbines. Persverantwoordelijke Sarah De Bruyn van Electrabel bevestigt het nieuws.

Haalbaarheidsstudie

“We lieten een haalbaarheidsstudie uitvoeren en zeer binnenkort dienen we een bouwaanvraag in”, zegt De Bruyn. “Het gaat om een type molen van het standaardmodel van 80 tot 100 meter hoog en wieken van 40 meter."

"Het project vormt een onderdeel van de doelstelling van Electrabel om tegen 2015 zo’n 1,3 miljard euro te investeren in hernieuwbare energie. We plannen binnenkort informatiesessies voor de Molse bevolking.”

Samenwerkingsakkoord

Opmerkelijk is dat het initiatief van het gemeentebestuur kwam. “Dat heeft alles te maken met het samenwerkingsakkoord over milieu dat we afsloten met de Vlaamse overheid. Daarin opteerde onze gemeente voor de aankoop van 100 procent groene energie”, vertelt milieuschepen Peter Van Rompaey (CD&V). “Peter Berghmans (huidig raadslid en toekomst CD&V-schepen, red.) lanceerde in april een concreet voorstel om windturbines te plaatsen.”

“Een haalbaarheidsstudie maakt gewag van vijftig potentiële locaties in onze gemeente. Waar en hoeveel molens er komen, kunnen we niet zeggen. Maar ze komen zeker niet in de buurt van woonkernen.”

Financieel voordeel

De schepen sluit niet uit dat de Molse gemeenschap er financieel beter van wordt. “Ons opzet heeft te maken met het milieu, maar we sluiten dat financieel voordeel niet uit. Of Mol al dan niet participeert in dit project, wordt binnen het college en/of de gemeenteraad besproken.”

Peter Berghmans kondigt nog meer zo’n initiatieven aan. “Mol moet op het vlak van hernieuwbare energie een voorbeeldgemeente worden. Er zitten nog projecten in de pijplijn.”

Meer nieuws uit de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio