Hamas weigert een staakt-het-vuren en wil grens open

Print

Hamas weigert een staakt-het-vuren en wil grens open

Hamas aanvaardt geen staakt-het-vuren vooraleer Israël zich uit de Gaza-strook terugtrekt. Ook wil Hamas dat alle grensovergangen worden geopend. Het Israëlische offensief gaat intussen verder, al waren er vannacht minder beschietingen.

De weigering om een staakt-het-vuren te aanvaarden is bekend gemaakt door Hamas-leidr Ismail Radwan in een e-mail. Hij eist daarin niet alleen de teruktrekking van de troepen maar ook de opening van de grensovergangen, vooral de overgang met de Egyptische grens in Rafah.

Bel ons

Het Israëlische leger is zondag verder doorgedrongen in Gaza-Stad en heeft voor het eerst eenheden met reservisten ingezet. Maar het is onduidelijk of hiermee de derde fase is ingegaan van het offensief. De Israëlische premier Olmer zei zondag dat Israël de "doelstellingen nadert die het voor zichzelf heeft gesteld". De bevolking van Gaza is met pamfletten gewaarschuwd voor een ‘intensivering’ van de aanval en is opgeroepen om de verblijfplaatsen van Hamasstrijders door te geven via een telefoonnummer.

Weer naar school

Hamas en zijn meevechtende strijdgroepen gaan door met hun raketaanvallen op Zuid-Israël, afgelopen weekend zijn er enkele tientallen raketten op Zuid-Israël afgevuurd. Toch gingen Israëlische kinderen in het zuiden gisteren voor het eerst in twee weken weer naar school.

Dodental

Het Palestijnse dodental blijft stijgen. Het ministerie van gezondheid spreekt van bijna 880 doden en 3.000 gewonden. Sinds het begin van de oorlog zijn 10 Israëlische soldaten en 3 burgers omgekomen.

MEEST RECENT