Bush weerhield Israël van een raid op Iran

Print

Bush weerhield Israël van een raid op Iran

De Amerikaanse president Bush ging vorig jaar niet in op de vraag van Israël om de kerninstallatie in Natanz in Iran te mogen bombarderen.

Israël schoof de Amerikaanse regering begin vorig jaar een heel specifiek vragenlijstje voor, schrijft The New York Times: Krachtige bommen die gemaakt zijn om ondergrondse doelwitten te vernietigen, uitrusting om gevechtsvliegtuigen in de lucht te laten bijtanken, zodat ze over en weer naar Iran konden vliegen. En recht om het Iraakse luchtruim te doorkruisen met de vliegtuigen.

Vragen staat vrij

Of het echt de bedoeling was om de Iraanse nucleaire installaties te bombarderen zullen we nooit weten. Israël is er wel van overtuigd dat Iran werkt aan kernwapens en is als de dood voor de Iraanse president Mahmoud Ahmadinejad die blijft beweren dat het regime in Israël moet verdwijnen. President George Bush wees de Israëlische vraag onmiddellijk van de hand, maar feit is wel dat Israël met zijn vraag druk zette op de VS.

Geheime CIA-operatie

Bush onthulde wel dat hij begin 2008 toelating had gegeven voor een geheime CIA-operatie om het Iraanse kernprogramma te saboteren. Het gaat ondermeer om intensere pogingen om te infiltreren in de bevoorradingsketen van nucleair materieel en om inspanningen om elektrische en computersystemen te ondermijnen. De Israëli's kregen van Bush wel een sterke radar om eventuele raketlanceringen door Iran te detecteren.

Contraproductief

Volgens minister van landsverdediging Gates, die onder Barack Obama zijn functie behoudt, zou een Israëlische aanval op Iran weinig effect hebben gehad op het Iraanse kernprogramma. Een aanval zou leiden tot de uitzetting door Iran van inspecteurs van het Internationaal Agentschap voor Atoomenergie (IAEA).

MEEST RECENT