"Minstens 100.000 jobs gaan voor de bijl"

Print

Minstens 100.000 jobs gaan voor de bijl

Dit en volgend jaar gaan in België minstens 100.000 banen voor de bijl. De economie zal dit jaar met 1 procent krimpen, voorspelt Bart Van Craeynest van de studiedienst van KBC.

Begin december verwachtte Van Craeynest nog een daling met 0,5 procent in 2009 en het verlies van 20.000 banen. Een maand later is Van Craeynest een heel stuk pessimistischer: "We zien een dramatische opeenvolging van desastreuze cijfers. Het ergste moet nog komen."

Zware klappen

Vooral voor de werkgelegenheid vreest hij zware klappen door faillissementen en saneringen. De golf van ontslagen die de VS nu teistert, slaat volgens hem over op Europa en België.

De economie zal in de eerste helft van dit jaar nog verder krimpen, meent Bart Van Craeynest. In de herfst zouden we de aanzet van economisch herstel kunnen zien.

Twee voorwaarden

Om herstel te bekomen moeten twee voorwaarden worden voldaan: de economie mag niet in de greep van een klimaat van prijsdalingen terechtkomen en de Europese vastgoedmarkt moet standhouden. Is dit niet het geval, dan zal het herstel langer op zich laten wachten en misschien pas in 2010 langzaam inzetten.