Goedele: "Het is heel erg om daar te zitten"

Goedele: Het is heel erg om daar te zitten

Goedele: "Het is heel erg om daar te zitten"

Print
Goedele Liekens zit vanavond voor de vierde keer in De slimste mens ter wereld. En dat terwijl ze er alleen aan begonnen was om Erik Van Looy een plezier te doen, en met de idee dat ze er na een keertje vanaf zou zijn. Als ze niet oppast, zit ze straks nog in de finaleweek.

“Van Looy had me al zo vaak gevraagd”, zegt Goedele Liekens, “maar ik zag dat niet zitten. Ik ben helemaal geen quizzer. Ik vind dat allemaal nutteloze informatie over zaken waar ik niks van ken en weinig of geen belangstelling voor heb. Geschiedenis, muziek, sport... jeezes! Wat kan het mij schelen wie twintig jaar geleden derde was in de Ronde van Frankrijk?”

'Ik zat te sterven'

Niettemin was Liekens vorige dinsdag en woensdag dagwinnaar. Donderdag won ze het finalespel tegen Herman De Croo na een uiterst hilarische uitzending. “Ik heb goed gelachen én ik zat te sterven. Het is erg, héél erg om daar te zitten: pure stress. Als ze op dat moment vragen hoe je moeder heet, zweer ik dat je het niet meer weet. Je haalt de antwoorden helemaal vooraan uit je hersenen. Als je iets dieper moet gaan zoeken, is het meteen: stop! Achteraf denk je dan: hoe bestáát het, dat wéét ik toch... Geluk speelt ook een grote rol. De vragen moeten je liggen.”

Lijstjes

Bart De Wever doet vandaag al voor de achtste keer mee. Als het mee zit, kan hij deze week het record van elf keer evenaren. “Hij bereidt zich heel goed voor”, zegt Liekens. “Hij wordt echt getraind. Hij heeft altijd twee of drie coaches bij met allerlei lijstjes.”

“Bij mij is het: ik zie het wel. Omdat Merel op school juist de hoofdsteden van Europa had geleerd, heb ik dat eens bekeken. Dat is alles. Wat moet ik blokken? Shakespeare? De Beatles? De wegcode? Daar is geen beginnen aan.”

Typisch mannen

Dit is het zevende seizoen van De slimste mens. Bij de achttien deelnemers aan de zes vorige finaleweken waren er amper drie vrouwen. “Je hoofd vol nutteloze kennis steken, dat is typisch iets voor mannen. Die zijn gericht op feiten. Vrouwen zijn niet zo competitief. Ze hoeven niet meer te weten dan andere vrouwen. Bij hen gaat het meer over de inhoud. Als een kind uitslag heeft, vraagt een vrouw zich af wat dat betekent en wat ze moet doen. Een man zal willen weten welk virus die uitslag veroorzaakt.”

“Het probleem is natuurlijk dat je inhoud moeilijk in een quiz kunt gieten. Vorige week zat de fim Ben X in het Collectief Geheugen. Ik denk dan aan autisme, hoe je dat herkent, hoe je daar mee omgaat. Wat de naam van die acteur was, geen idee.” Is er dan iets mis met Annelies Rutten, Greet Op de Beeck en Eva Brems, die toch de finaleweek haalden? “Tuurlijk niet. Dat zijn de uitzonderingen op de regel.”

Jaak VANDYCK

MEEST RECENT