Teken en muggen kunnen koudegolf overleven

Teken en muggen kunnen koudegolf overleven

Teken en muggen kunnen koudegolf overleven

Print
Wespen, muggen en teken nemen elk jaar in aantal toe, en elk voorjaar vertellen deskundigen dat de te zachte winters daar verantwoordelijk voor zijn. Maar specialisten betwijfelen of de strenge vorstperiode enig effect zal hebben op de populaties van steekbeestjes.

Teken: “Maken zelf hun antivries aan”

”De toename van het aantal teken heeft met meer te maken dan met zachte winters alleen”, weet Hans Van Gossum van de onderzoeksgroep evolutionaire ecologie aan de Universiteit Antwerpen. ”De aanwezigheid van voedsel, ideale omstandigheden om zich te ontwikkelen, het speelt allemaal mee.”

”De teken overleven nu in de humusrijke bodem van de bossen. Bij forse koude maken ze hun eigen antivries aan, zware vorst wil dus absoluut niet zeggen dat ze zullen sterven. Alleen vorst in de periode dat de teken weer wakker zijn geworden, zou de populatie kunnen uitdunnen.” Aangezien tekenbeten de ziekte van Lyme, een voor de mens gevaarlijke infectieziekte, kunnen overbrengen, blijft het dus opletten tijdens boswandelingen in de zomer. Het goede nieuws is dan weer dat winterse wandelingen gegarandeerd tekenvrij zijn.

Muggen: “Populatie groeit snel weer aan”

Elk voorjaar komen de muggen massaal weer tot leven, en ook in 2009 zal dat het geval zijn. De larven overwinteren nu in de bodem van plassen en kreken, en de vorst dringt maar zelden tot daar door. Vriest het plots heel hard net op het moment dat de larven naar het wateroppervlak komen, dan is dat wel fataal. Maar dat komt nagenoeg nooit voor.

Extremen

”En muggen hebben zo’n korte levenscyclus, dat die eventuele verliezen snel weer bijgebeend zijn”, zegt bioloog Koen Van de Berge van het Instituut voor Natuur en Bosonderzoek (INBO). ”Een lange periode van koude heeft weinig effect, in de natuur hebben de extremen meer kracht. Beter één keer kort en krachtig min twintig, dan drie weken lang min vijf.”

Wespen: Koningin mag gerust bevriezen

Jammer maar helaas, maar ook voor de wespen kan een periode van vrieskou geen kwaad. Alle wespen sterven wel aan het begin van de winter, maar de koninginnen blijven in leven. Ze paren nog een paar keer en zoeken dan beschutting. Dat kan onder schors van bomen zijn, maar evengoed in muurholtes. Daar gaan ze in winterslaap en tijdens die periode kunnen de koninginnen gerust bevriezen.

Ze worden pas weer wakker als het warm genoeg is, maken hun eigen nest en leggen daar de eitjes in die mee de winter hebben overleefd. TIP: Wie echt iets wil doen tegen wespen, moet een schoteltje vers geperst meloensap in de tuin zetten. De wespen zijn daar dol op en eten zich vol. Maar ze kunnen het sap niet verteren en sterven.

RoVH

MEEST RECENT