Prins Harry excuseert zich voor racistische uitspraken

Print

Prins Harry excuseert zich voor racistische uitspraken

Prins Harry (24), de jongste zoon van kroonprins Charles en wijlen prinses Diana, heeft zich geëxcuseerd voor racistisch taalgebruik.

De Britse Commissie voor Gelijke Kansen en Mensenrechten kondigt een onderzoek aan en het paleis verontschuldigt zich. Het weekblad News Of The World legde de hand op een filmpje dat in 2006 werd gemaakt toen Harry een officiersopleiding volgde. Daarin zegt hij tegen een soldaat van Aziatische origine: “Ha, hier ons klein Paki-vriendje.”

En als een van zijn metgezellen een camouflagenet over het gezicht hangt, lacht hij: “Verdomme, je ziet eruit als een voddenkop.” Voddenkop (‘raghead’) is een Engels scheldwoord voor vreemdelingen in het algemeen en tulbanddragers in het bijzonder. Paki is een pejoratieve term om Pakistanen aan te duiden.

Excuses

In een mededeling bood het vorstenhuis excuses aan: “Prins Harry is zich bewust van het feit dat de gebruikte termen kwetsend kunnen zijn. Het spijt hem zeer.” Wel wordt benadrukt dat hij nooit te bedoeling had iemand te beledigen. Paki zou de bijnaam zijn geweest van een populair lid van zijn eenheid en met ‘raghead’ zou hij ‘taliban’ hebben bedoeld.

Bekijk de beelden via newsoftheworld.co.uk

AGr

MEEST RECENT