Ben Berden: "Vijf jaar miserie valt van me af"

Print

Ben Berden: Vijf jaar miserie valt van me af

Ben Berden wilde kampioen worden, hij werd het ook, maar het kostte hem veel moeite. Een slechte start en te veel fouten in de eerste ronde hadden het ongeveer verprutst, maar hij wilde niet buigen. Na een hele achtervolging greep hij de titel.

Na een slechte start leek de rest van de koers van Ben Berden erg op die van Niels Albert. Het werd lang achtervolgen met uitzicht op eigenlijk niets, tot hij uiteindelijk opnieuw in het wiel van Tim Van Nuffel en Tom Van Den Bosch zat die wél goed waren gestart.

"Te nerveus"

“Ik was te nerveus. Ik maakte te veel fouten, deed te veel schuivers, kreeg ook te veel verkeerde duwtjes van een paar concurrenten zodat het een vol kwartier duurde voor ik weer tussen de mensen zat. Maar die inspanningen zorgden wel voor een ideaal ritme. Uiteindelijk was het alleen afrekenen met Tim Van Nuffel, maar dat was geen probleem”, juichte Ben, die al eens kampioen werd bij de beloften.

Tranen

De tranen stonden hem zowat in de ogen toen hij zijn trui aantrok. “Vijf jaar miserie valt hier van mijn schouders. Weet je wat het is om constant met de vinger te worden gewezen en niet meer serieus genomen te worden? Ze hebben geprobeerd van me via die epo-historie tot zondebok te bombarderen, maar dat is niet gelukt. Oké, ik maakte toen een fout, maar ze hebben me daarna te veel doen afzien. Maar dan kennen ze Berden niet, ik plooi niet gemakkelijk. Deze titel is oververdiend. Om de geleden ellende alleen al.”

De benen bollen

Berden werd uiteindelijk tiende op het BK zelf, niet zover achter prof Jan Verstraeten. “In vergelijking met Nys en co gaat het nog te snel voor mij, maar ik been stilaan bij. Niels Albert reed hier een schitterende cross, maar ik ook. Mijn positie was ongeveer hopeloos toen ik toch nog terugkwam. Ik hoop nu dat dit de kentering is en dat ik nog mooie jaren voor de boeg heb. Ik had echt gepiekt naar dit kampioenschap. Met dank trouwens aan de ploeg die ons op hotel liet gaan. Ik had speciaal mijn rollen mee om, zoals ik me had voorgenomen, ‘s morgens voor dag en dauw met nuchtere maag nog twintig minuten op de rollen te fietsen. Als ik dat doe, bollen de benen”, aldus een gelukkige Berden.

MEEST RECENT