De dagen van Jacky Mathijssen lijken geteld

Print

De dagen van Jacky Mathijssen lijken geteld

Het einde van Jacky Mathijssen bij Club Brugge nadert. Na drie competitienederlagen en de Europese uitschakeling werd blauwzwart gisteren door nummer laatst Roeselare uit de Beker van België geknikkerd: 0-1.

Meteen na afloop hield de clubleiding crisisberaad over de positie van de 45-jarige coach. Club overweegt serieus een schokeffect en dus een trainerswissel door te voeren, maar mogelijk krijgt Mathijssen nog één kans tegen KV Mechelen.

Twee jaar geleden, in januari 2007, veroorzaakte Roeselare al een zelden geziene paleisrevolutie in Brugge, toen stonden Marc Degryse, Emilio Ferrera en Franky Van der Elst na de 0-1 op straat. En mogelijk herhaalt de geschiedenis zich. Gisteren smeerde de ploeg van Dennis Van Wijk blauw-zwart de vijfde opeenvolgende nederlaag aan en ontnam hen zo de hoop op een succesvol parcours in de Beker van België.

Eén onderwerp

Oké, er waren een aantal verzachtende omstandigheden: het veld was een ijspiste en dus nauwelijks bespeelbaar, de nieuwkomers Vadis en Kruska waren nog niet speelgerechtigd, Sonck en Alcaraz ontbraken door blessures en de ploeg creëerde best een aantal aardige kansen, met nog een poging in de slotminuut op de lat. Maar het lijkt erop dat die argumenten Mathijssen niet meer in het zadel kunnen houden. Meteen na afloop hield de bestuurstop - mét voorzitter Michel D’Hooghe en technisch directeur Luc Devroe - crisisberaad over de penibele situatie. Er was maar één onderwerp: de positie van Mathijssen.

Geen gevaar

Niet alleen de steile neergang sinds december wordt hem aangewreven, in bestuurskringen werden gisteren luidop vragen gesteld over de keuze voor grote spelers op het gladde veld, het ontbreken van elk gevaar bij stilstaande fases en de late vervangingen.

Ook het Brugse publiek heeft het vertrouwen in de trainer verloren en scandeerde alweer luidkeels Jacky, Jacky, alles is voorbij. Het is duidelijk dat het krediet van de Limburger opgebruikt is. Club overweegt heel ernstig om een schokeffect teweeg te brengen en dus een trainerswissel door te voeren. Toch is er nog een waterkansje dat Mathijssen nog één week de kans krijgt en aanblijft tot de wedstrijd tegen KV Mechelen van zaterdag. Dan keren Sonck en Alcaraz normaal terug en zijn de aanwinsten Vadis en Kruska ter beschikking.

"Ik worstel al weken"

Maar het is nog maar de vraag hoelang Luc Devroe de falende trainer de hand boven het hoofd kan houden, zonder zelf onder druk te komen. Mathijssen zelf beseft maar al te goed dat de situatie penibel wordt. “Het is logisch dat aan een trainer die geen resultaten kan voorleggen, getwijfeld wordt”, klonk het.

“Ik voel de druk", vervolgde Matthijssen. "Toch denk ik dat ik nog de steun van de directie heb en dat ze akkoord gaan met de lijn die ik uitgestippeld heb. Dit is duidelijk de zwaarste periode uit mijn trainerscarrière. De hele situatie laat me niet koud, ik worstel daar al wekenlang mee. Ik besef heel goed dat we dit zo snel mogelijk moeten keren. Daarom is deze bekeruitschakeling zo pijnlijk. Eén van de overgebleven doelen is weg, deze uitschuiver kunnen we niet meer rechtzetten, een vreselijke gedachte."

Weinig te verwijten

"Eigenlijk kan ik mijn ploeg vandaag weinig verwijten, op dit veld en op de kleine ruimte hebben ze nog het maximaal aantal kansen gecreëerd, maar die bal op de lat in de slotminuut zegt alles over de situatie waarin Club Brugge verkeert. Dit blijft een hele zware dobber om te verwerken. Deze nederlaag zal nog lang blijven hangen”, besloot Matthijssen.

Meer voetbalnieuws