Zwaluwnest levert subsidies op

Schelle - De gemeente breidt zijn subsidiepakket uit met onder meer premies voor compost- en wormenbakken. Er komt zelfs een subsidie voor het in stand houden van zwaluwkolonies.

De populatie van huis-, gier- en boerenzwaluwen in Vlaanderen neemt al geruime tijd af. Een van de oorzaken is het verdwijnen van geschikte nestgelegenheden. Met subsidies wil de gemeente het behoud van nesten aanmoedigen.

Daaraan wordt een jaarlijkse controle gekoppeld, waardoor de populatie ook beter kan worden gevolgd. Voor het in stand houden van een zwaluwkolonie van een tot drie bewoonde nesten ontvangen inwoners 15 euro per jaar, van vier tot vijf nesten 25 per jaar en vanaf zes bewoonde nesten 35 euro.

De aanvrager moet zich wel aan een aantal voorwaarden houden. Verlaten nesten moeten minimaal drie jaar behouden worden, tijdens en na het broedseizoen mogen geen nesten worden verwijderd, er mogen geen chemische insectenbestrijders of lakverven gebruikt worden in de onmiddellijke omgeving van de zwaluwnesten en er moeten voldoende openingen zijn om de toegang van zwaluwen mogelijk te maken.

Meer info: milieu@schelle.be

MEEST RECENT

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio