Infrabel kapt honderd bomen

Infrabel kapt honderd bomen

Infrabel kapt honderd bomen

Duffel - Een aannemer begint deze week aan de
Mechelsebaan (N14) met het verwijderen van de eerste bomen om plaats te maken voor een nieuwe spoorwegbedding. Natuurpunt onderhandelde de voorbije twee jaar met spoorinfrastructuurbeheerder Infrabel over compenserende maatregelen. Met succes, zo blijkt.

De bomen die moeten verdwijnen staan net naast de spoorwegbrug over de Mechelsebaan. “Hier komt voor de komende vier jaar een werfweg met verkeerslichten voor het verkeer dat onder de brug moet. Het talud wordt er afgegraven en alle bomen op NMBS-eigendom plus de hoogste bomen op onze eigendom, die later valgevaar kunnen opleveren voor het nieuwe spoorwegtraject, worden gekapt”, zegt Ludo Bakkovens van Natuurpunt Oude Spoorweg.

“De werfweg zal in eerste instantie dit voorjaar gebruikt worden voor de werkzaamheden aan het bekken van de Antwerpse Waterwerken. Dat moet voor de aanleg van het nieuwe spoorwegtalud verkleind worden. Daarna wordt de werfweg gebruikt bij het aanleggen van de nieuwe sporen. Wie recent in het Mosterdpotgebied wandelde, zag zeker de groene nummering op de veroordeelde bomen. Een blauwe bol op een boom wil dan weer zeggen dat hij niet gerooid zal worden”, verduidelijkt Bakkovens.

Mosterdpot

“Dit zijn natuurlijk ingrijpende werkzaamheden met zware gevolgen voor de natuur. Maar sinds einde 2006 onderhandelden we met Infrabel over de nodige compensaties en we bereikten vorige maand een overeenkomst. Voor de 4.223 vierkante meter die Infrabel van ons natuurreservaat Mosterdpot wegneemt, krijgen we onder meer aan de andere kant van de Mechelbaan, grenzend aan ons natuurgebied Goorbosbeekvallei, elfduizend vierkante meter grond in eigendom.”

Los van deze overeenkomst moet Infrabel volgens de wet in boscompensatie voorzien. Het gaat om 17.350 vierkante meter. “Hiertoe komt het oude spoorwegtalud en de vrijgekomen plaats van de verlegde sporen in aanmerking. Het nieuwe fietspad van Antwerpen naar Mechelen op het oude talud zal bijgevolg vanaf 2012 in een mooie groene omkadering ons allemaal veel aangenaam fietsplezier bezorgen”, voorspelt Ludo Bakkovens.

Meer info: oudespoorweg.bakkie.be
MEEST RECENT

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio