Neonazi’s bouwen feestje in parochiezaal

Nijlen - Naar schatting 150 leden van de neo-nazistische groepering Blood & Honour hebben zaterdag in de parochiezaal van Bevel (Nijlen) ongestoord een fuif kunnen houden. Ze huurden de zaal af met een smoesje. Omdat de politie pas in laatste instantie op de hoogte was, kon ze de bijeenkomst niet meer verbieden.

De organisatoren hadden aanvankelijk een fuif gepland in Rijkevorsel. Maar toen de politie en het gemeentebestuur daar lucht van kregen, werd er fel gereageerd tegen de bijeenkomst. De neonazi’s besloten daarop om hun actieterrein naar Bevel te verplaatsen. “Ze gebruikten het smoesje dat hun zaal te klein was. Donderdag hebben ze gereserveerd. De zaaluitbater wist van niets”, zegt burgemeester Paul Verbeeck (CD&V).

Geen pottenkijkers

De feestvierders plakten alle ramen toe om pottenkijkers te vermijden. Rond 20u stroomden de eerste gasten toe. Rond de zaal stonden volgens voorbijgangers ook verschillende wagens met buitenlandse nummerplaten.

De manifestatie verbieden kon volgens de burgemeester niet meer. “Ik heb van de politie om 18.20u doorgekregen dat Blood & Honour een bijeenkomst plande die anderhalf uur later zou beginnen. Dan was het te laat om een verbod nog af te dwingen. We hebben het wel overwogen”, zegt Verbeeck.

Kerstboomverbranding

Bij de politie werd wel een crisiscentrum opgericht. Honderd agenten van de lokale en federale politie werden opgetrommeld. Er werd zelfs een WODCA-controle afgeblazen om genoeg manschappen te hebben. Ze hielden de ongenode gasten scherp in de gaten en waren klaar om in te grijpen.

Hun grootste zorg was dat de neonazi’s rel zouden schoppen op de kerstboomverbranding van de Chiro van Bevel, die een straat verder op hetzelfde moment plaatsvond. Maar de leden hielden zich rustig. Er zijn geen incidenten gemeld en ook in de zaal zelf is geen schade.

Rond 2u ’s nachts was de fuif afgelopen. “Spijtig dat ze net Bevel hebben uitgekozen om te feesten. We zijn mensen met zo’n gedachtegoed liever kwijt dan rijk”, geeft de burgemeester nog mee.

MEEST RECENT

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio