Brand verteert dak

Brand verteert dak

Brand verteert dak

Geel - In de Pastorijstraat in Bel (Geel) ging de zolderverdieping van het huis van het gezin Lievens-Dox in vlammen op. De brand ontstond kort na 13u. De brandweer kon een uitslaande brand verhinderen, maar moest het grootste gedeelte van de dakpannen verwijderen. Niemand raakte gewond.

De brand begon vermoedelijk door oververhitting van een houtkachel. Daardoor vatte de dakisolatie vuur. “Mijn vrouw en ik waren thuis, toen de buren kwamen zeggen dat er rook door het dak kwam”, zegt huiseigenaar Ludo Lievens.

Meubels redden

“We verwittigden daarop de brandweer en samen met enkele buren en voorbijgangers hebben we meteen zo veel mogelijk meubels en waardevolle spullen uit huis gesleept. Die konden we onderbrengen bij mijn ouders, die hiernaast wonen. Ik stook al 25 jaar met hout, waarom de kachel net nu oververhit geraakte, weet ik niet.”

Op de zolderverdieping werd het bureau van zoon Joachim vernield. “Ik was op mijn werk toen ik van de brand hoorde”, zegt de jongeman, zichtbaar aangeslagen. “Onder andere mijn laptop ben ik kwijt.”

Moeilijk blussen

Blussen was voor de brandweer aanvankelijk niet makkelijk. Er moesten gaten in het dak gemaakt worden, en de Geelse brandweer vroeg bijstand van een extra ladderwagen van de collega’s uit Mol. “In het begin holden we een beetje achter de feiten aan, zodat we versterking vroegen”, zegt brandweerkapitein Eddy Goossens van de Geelse brandweer.”Daarna hebben we geprobeerd zo weinig mogelijk bluswater te gebruiken om waterschade te vermijden.”

De brandweer kon het gelijkvloers en de eerste verdieping vrijwaren. Dat maakt dat het huis nog bewoonbaar is. Het dak werd wel door de brandweer afgedekt met een zeil. “Het dak zal volledig vernieuwd moeten worden”, oordeelt Lambert Van Reusel, van de gelijknamige dakwerken, die een kijkje komt nemen.

MEEST RECENT

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio