"Grotere friet dan dit kan gewoon niet" + Oproep

Print

Grotere friet dan dit kan gewoon niet + Oproep

“In al die jaren heb ik één klant gehad die ontevreden is vertrokken. Hij vond zijn friet te groot. En hij had nog wel een kleintje besteld.” Jelle Verlinden verkoopt aan ‘t Rond Punt in Engsbergen (Tessenderlo) de grootste friet van het land. Zo groot, dat de fiscus het niet geloven wil.

“De fiscus vindt dat ik drie keer meer moet verdienen dan ik aangeef”, lacht Jelle. “Maar ik wil niet meer verdienen, ik wil alleen tevreden klanten. Die ene klant is ook teruggekomen. Toen heb ik tijdens het scheppen wel gezegd: “Het mag misschien wat minder zijn?”

Kent u ook een frituur waar u zulke grote porties krijgt? Laat het ons weten op reacties@gva.be.

350 gram

De Nationale Vereniging van Frituristen heeft het ooit berekend: het gemiddelde gewicht van een Belgische friet is 350 gram. “We vroegen het aan honderd frituristen. Een gewoon pak friet woog tussen de 231 en 397 gram”, zegt Bernard Lefèvre, nationaal voorzitter van Navefri.

“De allerkleinste kleine friet was 165 gram ‘zwaar’. Bij de grootste familiefriet wees de weegschaal 975 gram aan.” Klein bier vergeleken met de frieten die Jelle in de aanbieding heeft. Onder het gewicht van een groot pak friet, schiet onze keukenweegschaal door naar 1,250 kilo. Waarmee alle vroegere records van de tabellen worden geveegd.

Te klein

En als het kon, dan maakte Jelle ze nog groter. “Maar er gaat gewoon niet meer op zo’n bakje.” Op de vraag waarom hij zijn frieten zo groot bakt, volgt een Freudiaans antwoord: “In het begin heeft er eentje gereclameerd dat mijn friet te klein was.”

.

Nu in het nieuws