Tekenaar Uderzo gunt Asterix het eeuwige leven

Print

Tekenaar Uderzo gunt Asterix het eeuwige leven

Als het van de laatst overgebleven geestelijke vader van Asterix afhangt blijven er in de toekomst nog nieuwe strips in de reeks verschijnen. De 81-jarige Albert Uderzo gaf zijn fiat aan de uitgeversgroep Hachette Livre om ook na zijn dood nieuwe albums op de markt te brengen.

De Franse uitgeverij Hachette Livre heeft sinds vorige maand 60 procent van de aandelen van Les Editions Albert-René in handen. Albert-René werd in 1977 opgericht na het overlijden van Asterix-scenarist René Goscinny, en brengt sindsdien de Asterixalbums uit.

Nieuwe strip in het najaar

Zowel Uderzo als Anne Goscinny, de dochter van René, gaven hun toestemming om Astrerix geen vroege dood te laten sterven. Er komt alleszins nog minstens één album uit dat van de hand is van Uderzo. Die strip verschijnt op 22 oktober, precies 50 jaar nadat Asterix, Obelix en de andere onvergetelijke Galliërs het levenslicht zagen.

Sommige fans van het eerste uur hebben toch hun bedenkingen bij de beslissing. Velen zijn immers van oordeel dat de strips die enkel van de hand waren van tekenaar Uderzo duidelijk van mindere kwaliteit zijn dan degene die voortvloeiden uit de samenwerking tussen de twee geestelijke vaders Goscinny en Uderzo.

Nu in het nieuws