Parlement wil gouverneur Illinois afzetten wegens corruptie

Print

Parlement wil gouverneur Illinois afzetten wegens corruptie

Met 114 stemmen tegen 1 zet het Huis van Afgevaardigden van de Amerikaanse staat Illinois het licht op groen voor de afzettingsprocedure tegen de omstreden gouverneur Rod Blagojevich. De 51-jarige Democraat probeerde de Senaatszetel van Barack Obama per opbod te verkopen.

Volgens de volksvertegenwoordigers bestaan er bewijzen dat Blagojevich machtsmisbruik pleegde. Het is nu aan de Senaat van Illinois om een proces op te starten en Blagojevich zijn gouverneurstitel te ontnemen.

Senaatszetel te koop

Rod Blagojevich wilde de Senaatszetel van Obama per opbod verkopen. De 51-jarige Democraat was uit op persoonlijk gewin voor zichzelf en zijn echtgenote. Na een uitgebreid onderzoek van de FBI werd de man begin december opgepakt. Het bewijsmateriaal zou ondermeer bestaan uit afgeluisterde telefoongesprekken.

"Zet 2 journalisten op straat"

De poging tot verkoop van de Senaatszetel van Obama is niet het enige geval van corruptie waarvan de gouverneur beschuldigd wordt. Blagojevich zou ook de krant Chicago Tribune hebben gedwongen om twee journalisten te ontslaan die negatief over hem hadden bericht.

Obama

Volgens Openbaar aanklager Patrick Fitzgerald zijn er vooralsnog geen aanwijzingen dat Obama weet had van de illegale praktijken van Rod Blagojevich. Eerder ontkende de aanstormende president Obama al dat hij contact had met Blagojevich over de benoeming van zijn opvolger in de Senaat.

Nixon

Het gaat om de eerste keer dat de impeachmentprocedure tegen een gouverneur van Illinois wordt ingezet. Anderzijds nam president Richard Nixon naar aanleiding van het Watergateschandaal ontslag om de afzettingsprocedure voor te zijn.

Nu in het nieuws