1 / 2

VS zien 2 miljoen banen verloren gaan in vier maanden tijd

In de Verenigde Staten zijn er afgelopen jaar maar liefst 2,589 miljoen banen verloren gegaan. Dat is het grootste jobverlies in de VS sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog. De overgrote meerderheid van het banenverlies voltooide zich in de laatste vier maanden van het jaar.

jrosquin

Sinds september, toen de financiële en economische crisis losbarste, gingen 1,9 miljoen banen verloren. In de maand december alleen gaat het over 524.000 banen. Toch rekenden economen op een nog groter banenverlies.

Door die grote economische opdoffer is de werkloosheidsgraad in de VS gestegen naar 7,2 procent, het hoogste percentage sinds 1993.

Bush ziet verbetering

Economen vrezen dat er in 2009 niet direct op verbetering moet gehoopt worden hoewel de uittredende president George W. Bush zijn onderdanen vandaag nog moed insprak en zei dat er dit jaar ongetwijfeld jobs zullen bijkomen. Volgens zijn woordvoerster zullen de maatregelen van de regering weldra gaan lonen.

Obama belooft groot relanceplan

Binnen twee weken neemt Barack Obama het roer over van Bush. Hij heeft een groot programma in de pijplijn staan dat maar liefst 775 miljard dollar zal kosten maar wel 3 miljoen jobs zou moeten opleveren. Momenteel zijn er 11,1 miljoen Amerikanen werkloos. Het plan moet nog wel goedgekeurd worden door het congres.

Nu in het nieuws