Hamas krijgt ook online de volle laag

Print

Hamas krijgt ook online de volle laag

Hamas krijgt het niet alleen in Gaza zelf zwaar te verduren. Israëlische studenten hebben wereldwijd al achtduizend sympathisanten geronseld die het op de websites van de groep gemunt hebben.

Lees: Israël legt VN-resolutie naast zich neer
Lees ook: Egypte vergrendelt grens met Gaza

De studenten hebben zich verenigd in het online collectief Help Israel Win (HIW). Ze lanceerden het computerprogramma Patriot, waarmee elke internetgebruiker de eigen pc kan inzetten als cybersoldaat tegen Hamas-websites.

Het programma is ontworpen om Hamas-gezinde sites zoals qudsnews.net en palestine-info.info te bestoken. Niet met bommen, maar met miljoenen “pings”, kleine informatie-aanvragen. De servers kunnen die stormloop niet aan en laten het bijgevolg afweten. Volgens HIW hebben wereldwijd al achtduizend gebruikers de software gedownload.

Complete controle

Analisten van prominente beveiligingsfirma’s waarschuwen voor de gevaren van de Patriot-software. Die zou HIW immers complete controle geven over elke computer waarop het programma geïnstalleerd wordt. HIW heeft inmiddels al toegegeven dat de technische mogelijkheid bestaat, maar zegt dat “het niet op die manier gebruikt wordt en dat ook nooit zal gebeuren.”

Het gebeurt steeds vaker dat een gewapend conflict ook online uitgevochten wordt. Tijdens de oorlog tussen Georgië en Rusland kregen websites van de Georgische regering en media de volle laag van Russische hackers.

Bron: JG (IPS)

.

Nu in het nieuws