Egypte vergrendelt grens met Gaza

Print

Egypte vergrendelt grens met Gaza

De Egyptische overheid heeft de grens met Gaza bijna volledig afgesloten en verhindert zo de levering van broodnodige humanitaire hulp.

Lees: Israël legt VN-resolutie naast zich neer
Lees ook: Hamas krijgt ook online de volle laag

Sinds het begin van de Israëlische bombardementen op Gaza is noodhulp uit de hele Arabische en islamitische wereld aangekomen in de Egyptische stad Al-Arish, 40 kilometer van de grens met Gaza. Maar volgens de lokale bronnen verhinderen de Egyptische autoriteiten dat de goederen vervoerd worden naar Gaza.

Verbod

“De overheid heeft expliciet verboden dat er hulp- en voedselkonvooien Gaza binnenrijden”, zegt Emmad al-Din Moustafa van het Volkscomité voor Hulp aan Gaza. “De sluiting van de grens is – net als de Israëlische aanval zelf – een misdaad tegen de menselijkheid.”

Volgens Hatem Al-Bulk, politiek activist in Al-Arish, is de grensovergang maar vijf tot zes keer kort geopend om kleine hoeveelheden hulp door te laten. “Tot nog toe is ongeveer duizend ton noodhulp afgeleverd, terwijl de bevolking in Gaza dagelijks naar schatting 1.500 ton nodig heeft om te overleven.”

Bombardementen

Volgens Al-Bulk laten de Egyptische veiligheidsdiensten niets aan het toeval over. “De politiediensten in Rafah en Al-Arish zijn aanzienlijk versterkt sinds het begin van de Israëlische bombardementen”, zegt hij. “Ze hebben het bevel gekregen om te schieten op iedereen die zonder toestemming de grens probeert over te steken.”

Egypte kan de grensovergang in Rafah, de enige langs de veertien kilometer lange grens, naar eigen zeggen niet openen omwille van een veiligheidsakkoord uit 2005. Dat bepaalt dat een heropening enkel kan in aanwezigheid van de Palestijnse Autoriteit en waarnemers van de Europese Unie. “Egypte wil de scheiding tussen de Palestijnse gebieden niet bezegelen met de opening van de grensovergang”, zei president Hosni Mubarak op 30 december.

Bron: IPS

MEEST RECENT