Vrijspraak voor agenten na dodelijke val van man uit combi

Print

Vrijspraak voor agenten na dodelijke val van man uit combi

Twee agenten die werden aangeklaagd voor onopzettelijke doding zijn door de correctionele rechtbank van Antwerpen vrijgesproken. Zij werden ervan verdacht de dood van een dronken man, die ze overbrachten naar het politiekantoor, op hun geweten te hebben, maar volgens de rechtbank gingen zij niet in de fout.

Op 6 juni 2004 werden twee agenten opgeroepen om naar de Dambruggestraat in Antwerpen te gaan, waar een dronken man zijn vrouw aan het slaan was. De man gedroeg zich weerspannig en werd afgevoerd naar het politiekantoor aan de Unolaan in Deurne.

Ontsnapping

De man werd geboeid achteraan in de combi op de tweede rij zetels geplaatst. Bij aankomst aan het politiekantoor bleek de arrestant niet meer in de combi te zitten, hoewel beide schuifdeuren gesloten waren.

De agenten gingen op hun stappen terug en vonden de man tot hun verbazing op de grond ter hoogte van de Parkweg in het Rivierenhof. Hij bleek verwondingen te hebben aan het hoofd en tien dagen later overleed hij in het ziekenhuis.

Technische defecten

Uit onderzoek bleek dat de man met behulp van zijn voeten één van de schuifdeuren wist te openen. Bij het uit de combi springen moet het zijn misgelopen. De familie van het slachtoffer vond dat de agenten tekort waren geschoten omdat zij er moeten op toezien dat de arrestant veilig naar het kantoor wordt gebracht.

Volgens de rechter hadden de agenten zichzelf niets te verwijten, maar waren er wel enkele mankementen aan de combi. Er werd ook geoordeeld dat het perfect mogelijk was dat de agenten niets van de 'ontsnappingspoging' gehoord hadden, omdat ze aan het praten waren en omdat de politieradio aan stond.

Geen schadevergoeding

Door de vrijspraak grijpt de familie naast het slachtoffer naast de 25.000 euro aan schadevergoeding die ze geëist hadden.

Nu in het nieuws