"Enige manier om harde schijf te vernietigen is ze vernielen"

Print

Enige manier om harde schijf te vernietigen is ze vernielen

De enige manier om fraudeurs ervan te weerhouden om informatie van oude harde schijven van computers te bemachtigen, is door de schijven compleet te vernielen, zo wijst een onderzoek uit.

Het computermagazine Which? kocht acht computers op de internetveilingsite eBay. 22.000 bestanden die zogezegd verwijderd waren, konden gerecupereerd worden.

Hamer

Er bestaan oplossingen om ervoor te zorgen dat bestanden écht gewist worden. Zo is er software die kan opsporen of bestanden definitief verwijderd zijn. Maar de beste manier om persoonlijke gegevens niet te grabbel te gooien is volgens Which? de harde schijf te lijf te gaan met een hamer.

Sommige experten menen echter dat zelfs de behandeling met een hamer niet noodzakelijk het einde van de date hoeft te betekenen. Dure en gesofisticeerde technieken kunnen zelfs data van een fysiek beschadigde harde schijf recupereren.

"Formatteren is voldoende"

Voor de meeste mensen kan het formatteren van de schijf echter al voldoende zijn. Criminelen zouden teveel tijd en geld moeten steken in het recuperen van de data. "Je kan van kredietkaartdieven voor zo'n 10 euro een kredietkaartnummer via het internet krijgen. Niemand gaat dus meer dan dat bedrag uitgeven om jouw kredietkaartnummer van je harde schijf te krijgen", zegt Rupert Goodwins van de site ZDNet.

"Tenzij je de spil van een crimineel netwerk bent, is het dan ook niet nodig om speciale software voor het verwijderen van data aan te schaffen of de schijf met een hamer te bewerken", klink het nog. "En als je écht zo bezorgd bent, kan je de schijf best verbranden of met zuur behandelen."

MEEST RECENT